Zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić i gradonačelnik Kranja Matjaž Rakovec otvorili izložbu „Janes Puhar – prvi slovenski fotograf“  

Prijem za gradonačelnika Kranja u pulskoj Komunalnoj palači

U srijedu, 10. svibnja 2023. godine zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić i gradonačelnik Kranja Matjaž Rakovec u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula otvorili su gostujuću izložbu pod nazivom Janez Puhar, prvi slovenski fotograf“.

„Izuzetna mi je čast što danas imam prilike otvoriti putujuću, dvojezičnu izložbu „Janez Puhar, prvi slovenski fotograf“, koja je, kroz Sloveniju, preko Češke, Slovačke i Švicarske, stigla u Hrvatsku i ponosni smo što je i pulska publika ima prilike vidjeti. Postav je to s odličnim slikovnim i tekstualnim objašnjenjem koje predstavlja autorov postupak izrade fotografije na staklu.Doista mi je drago da izložba s predavanjem o prvom slovenskom fotografu gostuje i u našem gradu u povodu 180. obljetnice prve javne objave izuma. Ovom prigodom pohvalila bih i višegodišnju, plodnu, kulturnu suradnju Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Osrednje knjižnice Celje koja je rezultirala ovom vrijednom izložbom“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Izložba s odličnim slikovnim i tekstualnim objašnjenjem na 10-ak panoa predstavlja Puharov postupak, a Puljani je imaju priliku pogledati do 26. svibnja.

Janez Puhar (1814.-1864.) bio je svećenik, znanstvenik, fotograf, slikar, pjesnik, intelektualac i kozmopolit rođen u Kranju. U samim počecima razvoja izuma Louisa Daguerrea, razvio je vlastiti postupak izrade fotografije na staklu s vrlo kratkim vremenom osvjetljivanja i nazvao ga hyalotipija ili svjetlopis.

Da je Puhar prvi otkrio fotografiju na staklu potvrđuju njegovi članci iz 1843. godine u novinama „Carniola“ u kojima je svoj postupak i opisao. Njegov je izum francuska akademija „Académie nationale agricole manufacturière et commerciale“ priznala tek deset godina kasnije (1852.), a međunarodno priznanje stiglo je sudjelovanjem na tri svjetske izložbe: u Londonu (1851.), New Yorku (1853.) i Parizu (1855.) te je postupak nazvan – puharotipija.

Puharova ostavština stradala je tijekom 2. svjetskog rata te je sačuvan vrlo skroman dio njegova opusa: pet fotografija, jedna kopija izgubljenog autoportreta te tri fotoreprodukcije koji se čuvaju u Narodnom muzeju Slovenije, Muzeju arhitekture i dizajna u Ljubljani te u privatnoj zbirci. Do početka 21. stoljeća za Puhara su u Sloveniji znali malobrojni. Grupa entuzijasta okupljenih oko kranjskog Fotografskog kluba “Janez Puhar”, predvođenih Petrom Puhar, odlučila je 2014. godine, slaveći 200 godina Puharova rođenja, organizirati niz akcija kako bi javnost spoznala veličinu i značaj ovog izuzetnog čovjeka. U tome su i uspjeli – 2014. godina proglašena je njegovom godinom, a pokroviteljstvo je preuzeo predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor koji je u Kranju otkrio i njegov spomenik. Danas, uz ulice u Kranju i Ljubljani, njegovo ime nose i nagrada koju dodjeljuje Fotografski savez Slovenije za posebna postignuća na području fotografije i za životno djelo te medalja koju na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom Međunarodnog saveza umjetničke fotografije FIAP dodjeljuje Fotografsko društvo “Janez Puhar Kranj”, za najbolji portret.

U programu otvorenja izložbe sudjelovala je dramska sekcija Slovenskog kulturnog društva Istra Pula. Večeras u 18.30 satiautorica izložbe Petra Puhar održat će predavanje o prvom slovenskom fotografu u koje je utkala svoj entuzijazam, žar, ljubav i predanost otkrivanja novih detalja o Janezu Puharu.

Uoči otvorenja izložbe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić u Komunalnoj palači upriličila je prijem za gradonačelnika Kranja te se tom prigodom razgovaralo o digitalizaciji, problematici obnove u starogradskim jezgrama oba grada, zdravstvu s naglaskom na deficit medicinskog kadra s kojima se suočavaju oba grada, ali i o sportu te o sinoćnjem uspjehu grupe Let3 koja je, s pjesmom „Mama ŠČ“,  Hrvatsku plasirala u finale ovogodišnjeg Eurosonga u Liverpoolu.

Odgovori

Pin It on Pinterest