Urbanom području Pula uručeni ugovori vrijedni 33 milijuna eura

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sudjelovao je u radu konferencije ,,URBANA AGENDA za RH do 2030.“ koja je, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, održana u utorak, 16. svibnja 2023. godine u Zagrebu.

Tom je prigodom ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić svečano uručio odluke o odabiru financiranja iz ITU mehanizma za 22 grada među kojima i urbanom području Pula u vrijednosti 33 milijuna eura, od čega Puli gotovo 20 milijuna.

Konferencija ,,URBANA AGENDA za RH do 2030. namijenjena je prije svega predstavnicima gradova i općina koje čine urbana područja i koje su korisnici ITU mehanizma te svima zainteresiranima za izazove urbanog razvoja, kohezijsku politiku i fondove Europske unije.

Cilj je kroz format kratkih prezentacija i diskusija raspraviti problematiku integriranosti programa i projekata iz prijedloga gradova te potaknuti gradove na dodatno unapređenje njihovih ITU planova.

Isto tako, predstavljena je i nova metodologija integracije za ITU projekte te donesen zajednički zaključak o pokretanju inicijative za kontinuirano praćenje urbanog razvoja, izvještavanje o urbanom razvoju i definiranja strateškog okvira urbane politike RH do 2030 – Urbana agenda za RH.

U radu konferencije, uz domaće dionike urbanog razvoja, sudjelovali su i međunarodno priznati stručnjaci za politike urbanog razvoja, Richard Harding, konzultant, voditelj projekata i istraživač u području urbanog razvoja, okoliša i inovacija te Carli Venter, viša stručnjakinja za urbani razvoj u grupi Svjetske banke.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule i čelnica ITU posredničkog tijela Anja Ademi tom je prigodom izlagala na temu: „Kako postići integriranost razvojnog plana – zamka teritorijalnog obuhvata i raspršivanja sredstava?“.

Pulski inovacijski centar – PIC (Valelunga), Društveni centar Rojc, uređenje zelene zone Pragrande, kupališta Stoja, uvođenje Park&Ride susutava, razvoj biciklističke infrastrukture projekti su najvećeg istarskog grada definirani i u Strategiji razvoja urbanog područja Pula (SRUP) koja će služiti za provedbu ITU mehanizma.

Odgovori

Pin It on Pinterest