TRIO QuRaTo u Dnevnom boravku Rojca

U nedjelju 21. svibnja s početkom u 21 sat i 21 minutu u Dnevnom boravku Rojca održat će se događanje iz “Ciklusa koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.4” – TRIO QuRaTo in concert. Ovaj koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe predstavljaju udruga Rondo Histriae i Soundpainting platforma Pula 2023. u suradnji sa Savezom udruga Rojca. Ulaz je besplatan!

Eksperimentalni trio “QuRaTo” usmjeren je na istraživanje akustičkog, elektro-akustičkog i sintetičkog zvuka, apstraktnih mikroekspresija, narativa i mikrodinamike, te intuitivnih kompozicijskih odnosa i forme u kontekstu skladanja uživo. Čine ga Marco QUARANTOTTO drums/percussions/objects,Neven RADAKOVIĆ Rhodes el.piano/analog synths/objects/voice/fx/live electronics & processing, te Miroslav TOVIRAC  el.bass guitar/objects/fx/live processing.

Naziv QuRaTo hibridna je složenica triju prezimena glazbenika/skladatelja koji ga čine (Quarantotto/Radaković/Tovirac), a konceptualno (od talijanske riječi “curare”, što znači “njegovati”) ironizira eksperimentalni proces koji stoji dijamentralno nasuprot onome što u kompozicijskom i bendovskom žargonu podrazumijeva “klasično” skladanje i uvježbavanje glazbenog materijala.

Otkrivanje, otkon od sebe i stilske prepoznatljivosti, prevrednovanje vlastitog glazbenog iskustva i memorije, te prisutvstvo kao putokaz za prepoznavanje pukotina u vremenu koje vode ka neočekivanom i neidomatskom, neke su od odrednica i preokupicacija ovog sastava.

“Ovo je bend koji ne postoji. Ovo je glazba koja to možda neće biti. Ovo je nešto što se zaboravlja da bi se slušalo, nešto što bi se, eventualno, moglo zaista čuti -“nešto” što je “ništa” – “ništa što je – nezaboravno”” (Neven Radaković, autor)

Koncertna izvedba biti će rezultat umjetničkog istraživanja “IMPROvizije_0.4”, koje se provodi u sklopu umjetničke rezidencije “QuRaTo”, a koja je započela 5.svibnja 2023., i koja u studiju “RONDO” u DC Rojc Pula okuplja trojicu glazbenika/skladatelja, s ciljem mapiranja metodologija i strategija za nove izvedbe, te kreiranja novih performativnih i konceptalnih kompozicija za ex tempore skladanje. Istraživanje i rezidencija su dio programa koje Soundpainting platforma Pula u 2023. godini organizira u sklopu “Ciklusa umjetničkih istraživanja”, i “Ciklusa umjetničkih rezidencija”.

Događaj je organiziran u sklopu programa “Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.4” kojeg organizira udruga RONDO HISTRIAE uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

Odgovori

Pin It on Pinterest