Održana besplatna edukacija o senzornim kino projekcijama

U sklopu projekta “U istom filmu – korak dalje” Udruga Metamedij, Kino Valli i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske toplice organizirali su dvodnevnu edukaciju za odabir adekvatnih filmova za senzorne kino projekcije pod vodstvom prof. edukacijske rehabilitatorice i psihoterapeutkinje Eve Brlek. Edukacija je uključivala osnovno predavanje, upoznavanje s teorijskim okvirima, načinima odabira filmova, analizu filmova prema kriterijima te diskusiju. Bila je namijenjena djelatnicima kina, obrazovnih i kulturnih ustanova i organizacija, kao i svim zainteresiranim osobama. Cilj je bio doživjeti strukturu, formu i dostupne metodološke smjernice za selekciju animiranih filmova.

Prvi dio održan je putem video linka 03. svibnja, a sudjelovalo je 17 polaznika. Na njemu je Brlek održala predavanje pod nazivom “Senzorne projekcije” koje je obuhvatilo utjecaj audiovizualnih sadržaja na mozak u razvoju. Naglasak je bio stavljen na mogućnost modulacije kino okoline tijekom prikazivanja senzornih projekcija u cilju stvaranja optimalnog okruženja za djecu s teškoćama u razvoju. Jedna od značajka senzornih projekcija je pomna selekcija animiranog filma sukladno specifičnostima publike. U sklopu predavanja bili su prikazani primjeri dobre prakse senzornih projekcija diljem Hrvatske te rezultati provedenih znanstvenih istraživanja na tu temu. Kako bi pojasnili razlike između adekvatnih i neadekvatnih filmova, prikazani su i filmovi koji nisu pogodni za senzorne projekcije. Nakon toga, sudionici su bili podijeljeni u grupe koje su diskutirale o načinima uključivanja senzornih projekcija lokalne sredine sudionika. Ujedno su razmijenili iskustva koja su osobito bitna za one sredine u kojima takvi programi još nikad nisu održani. Edukacija je bila djelomično interaktivna, a po njezinu završetku povela se živahna diskusija, osobito među kino-prikazivačima.

Drugi dio edukacije održan je 18. svibnja u Kinu Toplice u Krapinskim toplicama, a sudjelovalo je 12 polaznika. U prvom dijelu radionice polaznici su naučili modulirati kino uvijete (zvuk i svijetlost) kroz senzornu projekciju „Gordon i Paddy“. Analizirali su jačinu zvuka i odabrali najoptimalniju te potom pogledali film i analizirali njegove karakteristike (postojanje nasilnih scena, jačinu boja i kontrasta, i dr.). Nakon toga, radom u grupama odrađena je selekcija filmova, odnosno polaznici su sami istraživali potencijalne animirane filmove i animirane serijale koji bi mogli biti adekvatni za senzorne projekcije. Neki od selektiranih filmova su: „Winnie the Pooh“, „Luka“, „Amibo“, „Cipelići“, „Vila Amalka“, „Zvončica i tajna krila“… Na kraju edukacije povedena je diskusija na kojoj su iznjedrene zanimljive ideje i suradnje, poput potencijalne suradnje sa HRT-om i filmskim festivalima.

U procesu elaboracije i razumijevanja koncepta senzornih projekcija javlja se potreba za razradom suvremenih teorijskih i metodoloških tendencija koje redefiniraju trenutno poimanje kino produkcije te zahtijevaju promjenu paradigme usmjerenu na recipijenta audiovizualnog sadržaja sukladno njegovim sposobnostima i mogućnostima. Tako će rezultati rada na ovoj edukaciji poslužiti organizatorima kulturnih i obrazovnih programa za samostalnu pripremu i održavanje senzornih kino projekcija za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Aktivnosti projekta „U istom filmu – korak dalje“, čiji je nositelj udruga Metamedij, sufinancirane su od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj. Uz Kino Valli i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske toplice, partneri su još Škola za odgoj i obrazovanje – Pula te Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec. 

Provedba projekta čija je vrijednost 44.998,06 eura, počela je 01. rujna 2022., a trajat će do 30. studenog 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij.

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Odgovori

Pin It on Pinterest