Djeca pulskih osnovnih škola dala svoj doprinos u „Volonterskoj akciji sadnje biljaka… MALI KORAK ZA OČUVANJE ŽIVOTA NA ZEMLJI“

Hrvatska mreža volonterskih centara od 2011. godine organizira manifestaciju pod nazivom „Hrvatska volontira“ kojom se na nacionalnoj razini nastoji mobilizirati veliki broj organizatora volontiranja i volontera kako bi se istaknuo značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni i vrednuje. 

Zaklada Istra – Fondazione Istria se ove godine uključila u manifestaciju kroz volontersku akciju sadnje biljaka… MALI KORAK ZA OČUVANJE ŽIVOTA NA ZEMLJI. U akciji je sudjelovalo 36 učenika sa 6 učiteljica iz Osnovne škole Giuseppina Martinuzzi Pula-Pola, Osnovne škole Veli Vrh, Osnovne škole Monte Zaro te Osnovne škole Centar.

Volonterska akcija započela je obilaskom Znanstvenog vrta te prezentacijom izloženih eksponata o korištenju obnovljivih izvora energije. Akcija je nastavljena sadnjom mediteranskog bilja kojeg su djeca samostalno i timski prikupila u svojoj okolini, nakon toga učenici su na drvene ploče napisali poruke vezane uz 17 ciljeva održivog razvoja koje su sami osmislili. Poruke će, nakon što laserski budu ugravirane, biti trajno izložene u vrtu s ciljem promicanja svijesti svih posjetitelja vrta o važnostima globalnih ciljeva.

Volonterska akcija nastavila se sadnjom bilja doniranog od javnog poduzeća Pula Herculanea d.o.o. Sa željom za očuvanjem okoliša i života na zemlji vrijedne dječje ruke zasadile su lavandu, kadulju, gospinu travu, ružmarin, bosiljak, mentu, majčinu dušicu, bršlja i druge mediteranske biljke. Sadnjom biljaka uređen je Znanstveni vrt koji je dio Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u sklopu Zajednice tehničke kulture Pula, na adresi Uspon F.Glavinića 3.

Osim javnog poduzeća Pula Herculanea d.o.o. akciju je podržala i pekara Kolijevka kruha koja je svojim pekarskim proizvodima razveselila sve volontere.

Akcija je organizirana s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša te su aktivnosti ove volonterske akcije uključile  36 volontera sa svekupno 108 volonterskih sati.

Odgovori

Pin It on Pinterest