„LJepota promjene perspektive“ u INK Pula 7. lipnja

U Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula,  u srijedu 7. lipnja u 20 sati, na rasporedu je koncert  iz ciklusa SAMO NAJBOLJE,

pod naslovom “LJEPOTA PROMJENE PERSPEKTIVE”.

Nastupaju renomirani glazbenici JOVANA RALJIĆ, violina i CLEMENS ZEILINGER, klavir.

PROGRAM:

L.V. Beethoven:

Violinska sonata br. 7, Op. 30

 Allegro con brio / Adagio cantabile / Scherzo: Allegro / Finale: Allegro; Presto 

Saint-Saëns:  

Introduction and Rondo Capriccioso, Op. 28

F. Kreisler:         Chanson sans Paroles

F. Kreisler:         Song of India

A. Piazzolla:     Oblivion

G. Gerswhin: Summertime

B. Howard/F. Sinatra:  Fly me to the moon

E. Cooley:                                          Fever

A. Piazzolla                                       Libertango

M. Ravel:                                            Tzigane

Jovana RALJIĆ je kao solistica na violini nastupala  širom svijeta s mnogobrojnim orkestrima poput simfonijskog orkestra Karlowe Wary u Češkoj, simfonijskog orkestra Savaria u Mađarskoj, komornog orkestra Lappenranta iz Finske, Filharmonije iz Graza, Milanskog komornog orkestra, Banjalučke filharmonije. Pored toga izvrstan je koncertni majstor s angažmanima širom Europe te je nastupila u prestižnim dvoranama poput bečkog Musikvereina, Wiener Konzerthaus, Berliner Philharmonie, Brucknerhaus Linz, Santander Bernabeu itd.

Koncertni je majstor priznatih ansambala poput Wiener Kammersymphonie, Allegro Vivo Kammerorchester, Webern Kammersymphonie, Nova  Symphonieorchester, Valsassina Kammerorchester, Wiener Jeunesse

Orchester. Instrument na kojemu svira ustupljen joj je na korištenje iz kolekcije instrumenata Bečke filharmonije, djelo majstora Carla Franza Schmidt-a iz 1873. godine, kao vid priznanja za uspjeh mlade i talentirane umjetnice.

Kao solist i koncertni majstor nastupila u na turneji širom Japana početkom 2023. godine, a u planu su azijske turneje u Koreji, Tajvanu i Kini.

Kao pjevačica, laureat je nekoliko festivala širom Evrope i predstavnik Bosne i Hercegovine na renomiranom pop festivalu “Slavjanski Bazar” u Bjelorusiji, te ju je odlazak u Austriju na studije violine zaustavio u početnim pripremama kao mogućeg kandidata i predstavnika države na Euroviziji.

Clemens ZEILINGER rođen je u Beču, studirao je najprije klavir na  Brucknerkonservatoriju u Linzu, a zatim na Sveučilištu za glazbu u Beču.

Zeilinger je osvajao nagrade na raznim međunarodnim natjecanjima, na Europskom glazbenom festivalu mladih u Antwerpenu, na Beethovenovom natjecanju u Beču, na Europskom natjecanju komorne glazbe u Haagu, na Jugend musiziert te je dobio nekoliko Boesendorferovih stipendija.

Koncertirao je u Europi te radio kao solist s mnogim renomiranim orkestrima (Niederoesterreichische Tonkuenstler, Brucknerorchester Linz, Suedboehmische Philharmonie, Orchestra of the Royal College of London, Zagrebačka filharmonija, Philharmonices Mundi…). Velik dio svog vremena posvećuje komornoj glazbi (član je Tria ‚VanBeethoven‘, a često nastupa kao klavirski suradnik, osobito s pjevačima).

Godine 2008. privukao je međunarodnu pozornost izvođenjem kompletnog Beethovenovog opusa od trideset i dvije sonate za klavir solo u roku od tri mjeseca, a te godine je dobio nagradu od radijske postaje u Austrije (Ö1).

G. Zeilinger predaje na Sveučilištu za glazbu u Beču i na Sveučilištu Bruckner u Linzu (Austrija).

Lions klub Pula omogućava posjetiteljima da, prema svojim mogućnostima, prilože novčanu donaciju, za donatorsku akciju  „Za pogled kroz prozor“

Odgovori

Pin It on Pinterest