Predavanje Gaetana Benčića „Povijesno-arheološke i eruditne crtice o starinama Barbarige“ u Vodnjanu

U petak, 16. lipnja 2023., s početkom u 19 sati u Sali za vjenčanja u Vodnjanu (Narodni trg) održat će se predavanje Gaetana Benčića, prof., „Divagazioni storico-archeologiche ed erudite sulle antichità di Barbariga“ (Povijesno-arheološke i eruditne crtice o starinama Barbarige).

Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan – Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana i Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano.

O predavanju:

Predavanje je podijeljeno u dva dijela: u prvom će se pratiti povijest područja Barbarige od prvog spomena u povijesnim izvorima do 19. stoljeća, s posebnim osvrtom na lažni rimski natpis o fulonikama Cisse, koji je Francesco Bradamante pronašao u Barbarigi, a koji je prisutan u raspravama o istarskim starinama od kraja 18. stoljeća. U drugom dijelu predavanja opisat će se danas vidljivi rimski ostatci na području Barbarige te što je zapravo otkriveno u arheološkim istraživanjima.

O predavaču:

Rođen u Puli 1978. godine. Kustos Zavičajnog muzeja Poreštine. Diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu u Trstu. Radio je kao profesor u talijanskoj srednjoj školi Leonardo da Vinci te talijanskoj osnovnoj školi Edmondo de Amicis u Bujama. Aktivno izlaže i sudjeluje u organizaciji povijesnih skupova na nacionalnoj i međunarodnoj razini analizirajući povijest i arheologiju Istre. Autor je više monografija i članaka na talijanskom i hrvatskom jeziku koji se naročito bave tematikom doline rijeke Mirne i arheološkom topografijom Poreča i Poreštine.

Odgovori

Pin It on Pinterest