“Earthlines” Alexa Brajkovića u Dnevnom boravku Rojca

U srijedu 28. lipnja u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca otvara se izložba „Earthlines“ Alexa Brajkovića.

„Earthlines“ je umjetnička instalacija temeljena na podacima koja istražuje algoritamsku interpretaciju podataka povezanih s ljudskim iskustvima i njihovim utjecajem na naš svijet. Izložbu čine radovi realizirani ploterom, kao i digitalne grafike velikog formata.

„Earthlines“ nastaje korištenjem velikih baza podataka „Meteorite Landings API-ja“ kojeg je objavila NASA, kako bi stvorili jedinstvena umjetnička djela algoritmičnom interpretacijom.

Kroz proces stvaranja ovih djela, algoritam je nasumice odabrao meteorit, prikazujući njegovo ime, vrstu, klasu, vrijeme pada, masu, te geografsku širinu i dužinu na kojima je udario Zemlju. Iz tih koordinata udara nastajao je crtež, pri čemu je broj linija i putanja izravno korelirao s masom meteorita – što je meteorit bio veći, to je bio veći njegov utjecaj na platno.

Svaki dan stvaranja predstavljen je kao jedinstveno djelo na zidu galerije. Iako su se koristili različiti algoritmi za interpretaciju velikih baza podataka, fascinantno je promatrati kako struktura opsežne baze podataka utječe na svaku verziju, stvarajući zajednički nazivnik koji služi kao veći kompozicijski element u svakom djelu.

Alex Brajković je zvučni i multimedijski umjetnik iz Poreča s magisterijem live-elektronike (Conservatorium Van Amsterdam) i diplomom jazz bubnjeva (Konzervatorij u Vicenzi). Trenutno stvara u području imerzivnih multimedijskih instalacija, produkcije elektroničke glazbe, dizajna zvuka, surround zvuka, algoritamskih skladbi, multiinstrumentalnih elektroakustičnih solo izvedbi i umjetničkih instalacija u javnim prostorima.

Alex je prethodno izradio niz site-specific radova u području umjetničkih instalacija i multimedije („Disperzija 0.2“ XIV. Trijenale hrvatskog kiparstva, „Drumming 0.3“ Device_art festival, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, „Stillness“ Galerija Umjetnina Split, „Generative Contemplation“ po narudžbi Cycling74), kao i nastupi na renomiranim festivalima i koncertnim dvoranama (BBC Jools Holland Show, Nice Jazz Festival, London Jazz Festival, Blue Note Milano, North Sea Jazz Festival, Jazz à Sète , Amsterdam Dance Event, Bimhuis, institut STEIM). Alex je dobitnik nagrade „Kožarić Digital“ za rad „Generative Contemplation – Cellular Automata“ koju je dodjelio Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu 2022. godine.

Odgovori

Pin It on Pinterest