Više od 110 tisuća eura iz županijskog proračuna za projekte iz područja zdravstva i socijalne skrbi

Iz proračuna Istarske županije ove će se godine financirati projekti 51 udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi, u ukupnom iznosu od 110.268,00 eura, a ugovore je danas u Spomen domu, u Pazinu, s udrugama potpisao istarski župan Boris Miletić.

„Prije svega, želim vam se zahvaliti na vašem dosadašnjem radu i doprinosu. Ulaganje u zdravstvo i socijalnu skrb je za Istarsku županiju od iznimne važnosti i zato kontinuirano provodimo cijeli niz vrijednih investicija i programa, a spomenut ću izgradnju i dogradnju domova za starije osobe u Buzetu, Labinu i Pazinu, a uskoro naš očekuje i proširenje onoga u Puli. Mislim da smo jedina županija u Hrvatskoj koja trenutno ima takvu investicijsku aktivnost, a koju provodimo u suradnji s našim gradovima. Potom tu je i projekt rekonstrukcije i opremanja Odjela za dječju rehabilitaciju u županijskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“ Rovinj-Rovigno, a nabavljamo i mobilni digitalni mamograf kako bi mamografski pregledi bili pristupačniji i u ruralnim sredinama, te nastavljamo s obnovom voznog parka Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Osim navedenih kapitalnih investicija, važno nam je sufinancirati i projekte i programe koje provodite vi kao udruge ili, pak, naše jedinice lokalne samouprave“, kazao je uvodno župan Miletić, dodajući da ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju u županijskom proračunu za zdravstvo iznose 5.647.684,62 eura, a za socijalnu skrb 8.199.968,50 eura.

Prisutnima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije dr. Gordana Antić.

„Lijepo je biti u vašem društvu i vidjeti draga lica onih koji se brinu da naša Istra bude još bolja. Vidjeli smo da su potrebe velike i da trebamo izdvojiti još više sredstava jer želimo da svi zajedno činimo puno više za najranjivije skupine naših sugrađana. Određena zajednica je dobra i kvalitetna onoliko koliko se brine o onima kojima je potrebna pomoć“, rekla je resorna pročelnica.

Plan za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije od 2021. do 2024. godine  strateški je dokument upravljanja lokalnom zdravstvenom zaštitom i socijalnom skrbi, temeljem kojeg je Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije raspisao Javni natječaj za financiranje projekata iz područja zdravstva i socijalne skrbi u Istarskoj županiji u 2023. godini.

Cilj natječaja  je bio osigurati financijsku potporu projektima koji doprinose zadovoljavanju potreba građana Istarske županije i rješavanju županijskih javnozdravstvenih i socijalnih prioriteta, a u tu svrhu udruge su mogle prijaviti projekte u jednom od sljedećih područja:

Područje I: Unapređenje zdravlja građana Istarske županije 

Pod-područja:

  1. Zaštita mentalnog zdravlja djece i adolescenata
  2. Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti
  3. Palijativna skrb
  4. Prevencija ovisnosti i rehabilitacija liječenih ovisnika
  5. Provođenje transplantacijskih programa i promicanje postmortalnog darivanja organa
  6. Ostali projekti za unapređenje zdravlja građana Istarske županije


Područje II: Unapređenje socijalnog blagostanja građana Istarske županije

Pod-područja:

  1. Usluge i aktivnosti u zajednici usmjerene prema osobama u najvećem riziku od socijalne isključenosti
    1. Jačanje kompetencija pružatelja socijalnih usluga i osnaživanje stručnjaka koji rade s ciljanim korisničkim skupinama
    1. Socijalne inovacije
    1. Edukacija i senzibilizacija zajednice za specifične probleme osoba s invaliditetom i /ili djece s teškoćama u razvoju
    1. Poboljšanje pristupačnosti okruženja za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti (sadržaji, usluge, informacije i komunikacija…)
    1. Promocija volonterstva i organiziranje volontera
    1. Socio-zdravstvena podrška borcima NOR-a i braniteljima domovinskog rata

Odgovori

Pin It on Pinterest