Vodnjansko ljeto nastavlja se uz “Francamenet”, Korada Korlevića, Ribarsku feštu!

Vodnjansko ljeto postaje sve užarenije – iz dana u dan niže se sve više događaja, a vatromet zbivanja slijedi narednih dana kad su na rasporedu filmske projekcije, fešte, predstave, izložbe.

U četvrtak 6. srpnja 2023. počinje tradicionalni ciklus projekcija Art-kino Cineast u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan. Prva projekcija u vodnjanskoj Bašti (Rotondi) rezervirana je za nagrađivanu crnu komediju “Trokut tuge” (Triangle Of Sadness, 2022.) Rubena Östlunda s početkom u 21.30 sati.

U petak 7. srpnja, također u Bašti u Vodnjanu, u 21 sat počinje hvaljena dokumentarno-biografska predstava “Francamenete”, autorski projekt Petre B. Blašković. Omaž je to Franci Rame, jednoj od najvećih ikona aktivističkog kazališta, njezinim kazališnim tekstovima, životu, djelu i aktivizmu. Uz autorske tekstove, u predstavi se koriste i isječci tekstova Rame koje je pisala sa suprugom Dariom Foom. Predstava sadrži žensku komponentu i tematiku vezanu uz položaj žene u društvu o kojem je Franca uvijek govorila, glumila i pisala. A prepoznatljiv element projekta je jezik kao izričaj autentičnosti teritorija: dijalekt, istroveneto. I u dijalektu dijalekt: istrioto! Očuvanje nematerijalne baštine utkano je u priču života.

Dok u petak u Vodnjanu traje predstava, u Zajednici Talijana Galižana održava se Disco Night s početkom u 21 sat.  U subotu 8. srpnja u 10 sati na Velikom trgu u Galižani nastupa Limena glazba Grada Vodnjana i Zajednice Talijana Vodnjan.

Tijekom subote i nedjelje (8. i 9. srpnja) u galeriji Loggia na Narodnom trgu u Vodnjanu Zajednica Talijana Vodnjana organizira radionicu lončarenja . U subotu se na Narodnom trgu, s početkom u 21 sat, održava 8. Bošnjačka noć. Istu večer u Staroj školi (Astra) u Vodnjanu otvorenje je izložbe Olega Morovića pod znakovitim nazivom “Stara škola”. Kustos je Mladen Lučić Luc, organizator La Udruga, a otvorenje u 20.30 sati.

U subotu 8. srpnja u Peroju se održava popularna Ribarska večer. Manifestacija s bogatom ponudom morskih specijaliteta ove se godine odvija na plaži Martulina! Početak je u 20 sati, a publiku će kroz večer zabavljati popularni i energični Dellboys.

U nedjelju 9. srpnja, s početkom u 21 sat, u Galeriji “El magazein” u Vodnjanu otvara se izložba slovenske slikarice Ejti Štih pod nazivom “Royo i Oro”.

U ponedjeljak 10. srpnja, s početkom u 21 sat, u Staroj školi (Astra) u Vodnjanu održat će se Noć pod zvijezdama uz profesora Korada Korlevića iz Zvjezdarnice Višnjan, koji već četvrti put sudjeluje u programu Vodnjanskog ljeta. Ovaj put će održati predavanje “Sunce i svemirsko vrijeme”, nakon čega slijedi promatranje neba teleskopom. Organizator je POU-UPA “Vodnjan-Dignano”.

U ponedjeljak se s filmom “Tvornica snova” nastavljaju projekcije Ljetnog kina: Revija dječjih animiranih filmova. Projekcija je na placi u Peroju u ponedjeljak (10. srpnja), na rukometnom igralištu u Galižani u utorak (11. srpnja) te u Bašti (Rotonda) u Vodnjanu u srijedu (12. srpnja), sve s početkom u 21 sat.

Odgovori

Pin It on Pinterest