Obilježena 167. godišnjica rođenja Nikole Tesle

Polaganjem vijenaca u Huguesovom parku u Puli, 10. srpnja 2023. godine obilježena je 167. godišnjica rođenja velikana znanosti i inovacija Nikole Tesle. U znak sjećanja na velikog znanstvenika vijenac je u ime Grada Pule položio zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Nakon minute šutnje i odavanja počasti Tesli, predsjednik Srpskog kulturnog društva Istra  “Nikola Tesla” Milan Čubrilo prisjetio je na životni put slavnoga izumitelja poručivši kako Tesla spada među najveće znanstvenike u povijesti koji su promijenili svijet.

„Drago mi je da smo se okupili na današnjem obilježavanju 167. obljetnice rođenja Nikole Tesle. Tesla je bio genij, koji je i za današnje doba u shvaćanju društvenih normi ispred svoga vremena. Svijet nije bio spreman za njega. Tesla nas iz prošlosti uči kako danas živjeti. Postao je svjetski veliki i poznat čovjek. Neka nam njegov život i djela budu poruka da se u životu mogu prebroditi usponi i padovi, te krenuti naprijed“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

Obljetnici se pridružio i generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović, predstavnici Istarske županije te predstavnik Vijeća srpske nacionalne manjine Istarske županije i Grada Pule Milan Rašula.

Nikola Tesla rođen je u Lici 1856. godine i tada nevjerojatnim izumima, poput naizmjenične struje i radio uređaja te svojim uspješnim patentima, promijenio je svijet uvijek se trudeći poboljšati svakodnevni život svih ljudi. Zapamćen po skromnosti, često je govorio kako on zapravo nije izumitelj, već tek otkrivatelj stvari koje već postoje i koje se zapravo nalaze svuda oko nas. Tesla je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih su mnogi znatno unaprijedili razvoj suvremene znanosti i svijeta.

Odgovori

Pin It on Pinterest