Usvojena izvješća o poslovanju za 2022. godinu za sva trgovačka društva

U srijedu, 19. srpnja 2023. godine nastavljena je 27. sjednica Gradskog vijeća koja je s radom započela u utorak, 18. srpnja, a na kojoj su vijećnici raspravljali o izvještajima o poslovanju 14 trgovačkih društava za 2022. godinu.

Podnesena su izvješća za Castrum Pula 97, Fratarski, Kaštijun, Luka Pula, Monte Giro, Plinara, Pragrande, Pula Herculanea, Pula Parking, Pulapromet, Pula Sport, Tržnica, Vodovod Pula i Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. Pula.

Bivši direktor Castrum Pula 97 Dragan Pereša istaknuo je da trgovačko društvo u 2022. godini ostvarilo prihod u iznosu od 4,1 milijuna kuna 10,07 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine tj. 8,29 posto manje od planiranog. Bruto dobit društva u 2022. godini iznosi 167 tisuća kuna. Podsjetio je da je 2022. godina bila za Castrum godina reorganizacije i stabilizacije, ali i priprema za samo pripajanje.

Anja Ademi, p.o. pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte predstavila je izvješće Fratarskog za 2022. godinu. Napomenula je da je trgovačko društvo tada poslovalo bez ikakvih ograničenja, vraćen je program Ljeto na Fratarskom te zabilježen najveći broj manifestacija. Odlična turistička sezona, te održavanje uređenih plaža i javnih zahoda doveli su do povećanja prihoda u 2022. godini, pa je tako Društvo tijekom 2022. godine ostvarilo ukupno 6.573.738 kn prihoda te su kao takvi veći za 26 posto u odnosu na prošlogodišnje ostvarenje. Istaknula je da je ugostiteljski objekt na otoku Veruda u 2022. godini ostvario 30 posto više prihoda više nego u rekordnoj 2019. godini. U konačnici Društvo je ostvarilo dobit prije oporezivanja u iznosu od 239.273 kn što bilježi višestruko povećanje u odnosu na prošlogodišnje ostvarenje.

Direktor društva Kaštijun Dražen Stilinović podsjetio je da je tijekom 2022. godine član Uprave bio Fabio Giacometti koji je odlukom društva opozvan krajem lipnja prošle godine, te da je od 29. lipnja do 31. srpnja 2022. imenovana je Anja Ademi kao novi član Uprave, a da je on na funkciji direktora od 1. kolovoza 2022. u mandatu od četiri godine.

Tijekom 2022. turističke sezone, umjesto planiranih količina u ŽCGO Kaštijun je ušla povećana količina, uz ulaznu vlagu od 55-60 posto koja je daleko viša od planirane od 38 do 51 posto zbog udijele biorazgradivog otpada. Zbog toga, Uprava (s mandatom do 30.08.2021. god.) je donijela odluku da se skrati proces biosušenja što je povremeno uzrokovalo širenje neugodnih mirisa s područja ŽCGO Kaštijun. Napomenuo je da je prošle godine prikupljeno oko 70 tona miješanog komunalnog otpada i podsjetio na kvar u lipnju prošle godine zbog kojeg se miješani komunalni otpad trebao zbrinuti izvan Istarske županije. Na 31.12.2022. godine pokazatelji po zaposlenom bilježe porast unutar troškova po zaposlenom (za 19 posto) i unutar troškova osoblja po zaposlenom (za 5 posto) dok su prihodi po zaposlenom pali za 3 posto.

Direktorica Luke Pula Tatiana Zanini Gavranić rekla je da su uložena financijska sredstva za tekuće i investicijsko održavanje zapuštenog, a u dijelu i neispravnog voznog (strojnog) parka, što je bilo neophodno kako bi Društvo bilo spremno pružati usluge INA-i, korisnicima zone Molo Carbone i lokalnoj zajednici.

Ostvareni prihodi u 2022. godini porasli su za 34 posto na 9,2 milijuna kuna uz istovremeno 8,7 posto manje ostvarenih ukupnih rashoda. U 2022. godini Društvo je ostvarilo 7,1 milijun kuna ukupnih rashoda, što ukazuje na rezultate uloženih napora upravljanja. Ostvarena dobit prije oporezivanja iznosi 2,1 milijuna kuna. Na ostvarenu dobit najveći utjecaj imao je porast prihoda uslijed povećanog intenziteta operativnog poslovanja na kampanji INA-e ali uz istovremeno smanjenje ukupnih troškova za 8,7 posto kao rezultat uloženog napora u upravljanju. Zadovoljstvo zaposlenika u 2022. godini poraslo za 23 posto u odnosu na 2021. godinu a iznosi 4,3 (na skali od 1-5) dok je u 2021. godini iznosio 3,5.

Direktor Monte Gira Darko Bijelić rekao je da je društvo uspjelo završiti 2022. godinu bez povećanja cijena usluga koje su u većoj mjeri usvojene još daleke 1998. godine. Odgovarajući na pitanja vijećnika rekao je da se radi na stabilizaciji poslovanja. Financijski gubitci su oko 100 000 kuna mjesečno koji se podmiruju iz prodaje grobnih mjesta, cvijeća, svijeća i pogreba. Napravljena je kadrovska reorganizacija te se zapošljavaju mlađi djelatnici, studenti, surađuje se s Probacijskom službom Ministarstva pravosuđa i uprave, a prisutan je i prirodni odljev djelatnika zbog odlazaka u mirovinu. Od budućih planova istaknuo je preseljenje upravne zgrade društva u okviru groblja te proširenje groblja, njegovo ozelenjivanje i uređenje.

Plinara d.o.o. Pula u zadnjem kvartalu 2022. godine sporazumno raskinula sve postojeće ugovore o opskrbi prirodnim plinom sa postojećim kupcima iz javnog sektora (bolnice, škole, vrtići, komunalna društva, udruge) te uputila kupce da sklope nove ugovore o opskrbi prirodnim plinom sa novim opskrbljivačem HEP Opskrbom d.o.o. Osijek. Time je smanjen financijski pritisak na proračune jedinica lokalne uprave i samouprave, ali je Plinara d.o.o. Pula ostvarila manji prihod od prodaje plina u zadnjem kvartalu 2022. godine. Društvo je u 2022. godini gradilo distributivnu plinsku mrežu na koncesijskom području Južne i Sjeverne Istre, te se u 2022. godini izgradilo 1,460 km ST mreže na području južne Istre (od toga uplinjeno 0,75 km, u pripremi 0,71 km), te 0,59 km ST plinovoda na području sjeverne Istre.

Društvo je za 2022. godinu iskazalo neto dobit nakon oporezivanja u iznosu od 3.814.241 kn. Prihodi u 2022. godini su viši od prihoda u odnosu na 2021. godinu u iznosu 27 posto a rashodi Društva su viši u 2022. godini za 22 posto od rashoda u 2021. godini. Na takav prihod ponajviše je utjecalo za 30 posto povećanje prodaje prirodnog plina u odnosu na 2021. godinu, kao i nova djelatnost Upravljanje opskrbnim mjestom za UPP i/ili SPP koju čine punionica SPP-a, punionica UNP-a sa prodajom plinskih boca, turističkog plina i dodatnog plinskog asortimana.

Trgovačko društvo Pragrande imalo je preneseni gubitak od 36.454.993,21 kn odnosno 4.825.136,80 eura što će se pokriti pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala. Po tome je osnovu u društvu Pragrande, radi realnog iskazivanja rezultata poslovanja za 2022. godinu, izvršeno usklađenje vrijednosti udjela u društvu Luka Pula za iznos od 4.499.654 kn, od čega se iznos od 3.223.833,55 kn odnosi na izvršene usluge, a iznos od 1.275.820,78 kn se odnosi na namjenska sredstva za financiranje izgradnje sustava odvodnje u gradu Pula.

Direktor Pula Herculanee istaknuo je dva važna događaja koja su obilježila 2022. godinu. Jedan se odnosi na stopu odvajanja otpada koja je porasla za 20 posto u odnosu na 2021. godinu, a trend se nastavlja i u 2023. godini kada se dosegla stopa od 32 posto. Drugi je usklađenje Odluke o načinu prikupljanja komunalnog otpada u skladu s novim zakonom zbog čega je došlo do promijene u načinu obračuna usluge prikupljanja te je novi cjenik stupio na snagu od 1. srpnja.

Branislav Bojanić, direktor Pula Parkinga, pohvalio je djelatnike koji odrađuju svoj posao u svakakvim vremenskim uvjetima. Istaknuo je da je poslovanje društva uvjetovano odlukama Gradskog vijeća i odlukama Grada Pule jer je Pula Parking u stopostotnom vlasništvu Grada. U 2022. godini Pula Parking je ostvario prihod u iznosu od 24 milijuna kuna, dok su rashodi bili oko 18 milijuna kuna. Nakon odbijanja poreza dobit Pula Parkinga iznosi 4 milijuna i 15 tisuća kuna. Naglasio je da Pula Parking posjeduje modernu tehnologiju koje će u rujnu doći posjetiti predstavnici 48 gradova. Uveli su i neke novitete u poslovanje kojima su dokazali da su svjesno zeleno trgovačko društvo.

Direktor Pulaprometa Tomislav Josipović naglasio je da su se tijekom ljeta uvele dodatne linije 4 i 6 koje su povezale Veli Vrh i Jadreške s Vidikovcem i Max Stojom, osvrnuo se na povećanje broja putnika, ali i smanjenje broj djelatnika. Pulapromet ima 12 autobusa na dizel i 24 na plin, a svakodnevno je u pogonu 30-tak autobusa. Odgovarajući na vijećnička pitanja istaknuo je neke od planiranih projekata poput nabava malih vozila na poziv po uzoru na Ljubljanu, pametne nadstrešnice, solarne elektrane na mjestu postojeće garaže, nabavka autobusa na struju.

Predsjednik Uprave Pula Sport Mario Peruško rekao je da je društvo akumuliralo gubitke od 2015. godine te da u 2021. godini nisu poslovali zbog korone što je bila prilika da se u 2022. godini steknu uvjeti za stabilizaciju društva i rezanje troškova.

P.o. pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Anja Ademi osvrnula se na poslovanje Tržnice Pula te rekla da je pripajanje s Pula Sportom uspješno izvršeno.

Jasna Dujić Bilić govorila je u ime Vodovoda Pula te istakla da su prihodi porasli za 18 posto  što je bio rezultat veće isporuke vode. U 2022. godini vođene su intenzivne pripreme za pripajanja društva Pragrande Vodovodu što je i izvršeno.

 Leonida Baračić Bjelopera je podnijela izvješće u ime Nogometnog kluba Istra 1961 te rekla da su prihodi smanjeni za 5 posto, a da je gubitak 21 milijun kuna. Istakla je pogone u klubu te da se nadaju da će imati odgovarajuća sredstava za nastavak poslovanja društva.

Vijećnici su usvojili izvještaje o poslovanju u 2022. godini za svih 14 trgovačkih društava.

Odgovori

Pin It on Pinterest