Grad Pula kao uspješan primjer brige o ranjivim skupinama u zajednici u novom broju časopisa Epoha zdravlja

Objavljen je novi broj e-časopisa Epoha zdravlja posvećen ranjivim skupinama u zajednici te promociji pravičnosti, odnosno ulaganju u ljude kao prioritet u razvoju lokalnih politika.

Grad Pula u časopisu zauzima hvalevrijedno mjesto u implementaciji modela stambenog zbrinjavanja osoba u beskućništvu housing first sa stanovanjem na prvom mjestu te pokretanja jedinstvenog projekta Centra podrške – CP 521, koji na upit potrebitih građana preuzima rješavanje problema ili potrebe s ciljem olakšavanja i ubrzavanja ostvarivanja usluge.

U novom broju časopisa Epoha zdravlja jedna od centralnih tema je pulski primjer dobre prakse stambenog zbrinjavanja osoba u beskućništvu. Pula, grad koji razumije, podržava i mijenja se prema potrebama zajednice. Pula, grad koji obara turističke rekorde, ali i čuje potrebe građana pogotovo onu najranjiviju skupinu, najsiromašniji od siromašnih, a to su osobe u beskućništvu i osobe u riziku od beskućništva.

Pula je grad koji je 2012. godine po prvi puta otvorio vrata Prihvatilišta za beskućnike Pula i kroz vrijeme ponudio uslugu Dnevnog boravka koju i danas pruža. Obje usluge namijene su osobama čije osnovne životne potrebe nisu namirene, a to je krov nad glavom, glad i osnovna higijena.

U veljači 2023.godine po prvi puta u Puli vrata otvara i pulsko prenoćište „Rachem“ kojim se proširuje usluga i zadovoljavaju potrebe onih kojima je potreban hitan smještaj. Od 2019. godine provodi se i usluga stambene zajednice za osobe u beskućništvu. Grad Pula je također zbrinuo 20 osoba koje su ostale bez smještaja kada je brodogradilište Uljanik otišlo u stečaj. „Volje imamo, znanje unapređujemo i zato je vrijeme da budemo prvi u državi koji će biti primjer ostalima i krenemo sa stambenom politikom i trajnim zbrinjavanjem osoba u beskućništvu“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Časopis Epoha zdravlja opisao je i jedinstveni projekt u Hrvatskoj, Centar podrške – CP 521 gdje je Grad Pula nositelj s partnerima Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom Južne Istre i Društvom distrofičara Istarske županije. Projekt je financiran u sto postotnom iznosu EU-a kroz mehanizam Integriranog teritorijalnog ulaganja, a Grad Pula je dodijelio gradski prostor koji je u potpunosti adaptiran i prilagođen osobama s invaliditetom te je centar započeo s radom 8. studenog 2022. godine.

Svrha Centra je da na upit potrebitih građana preuzme rješavanje problema i /ili potrebe (case menagement) s ciljem olakšavanja i ostvarivanja usluge. „Važno je istaknuti da je ova usluga jedinstvena u Europi, a da smo na dobrom putu potvrđuje i dokument Svjetske zdravstvene organizacije objavljen u listopadu 2022. godine u kojem je istaknuta potreba objedinjavanja i umrežavanja usluga te pružatelja usluga i krajnjih korisnika“, istaknuo je gradonačelnik Zoričić.

Časopis Epoha zdravlja izdaje Hrvatska mreža zdravih gradova, udruga hrvatskih gradova i županija okupljenih oko ideje promicanja zdravlja.

Grad Pula je još 1991. godine, kao prvi u Istri pristupio pokretu Zdravih gradova. Nakon toga Istarska županija pokreće projekt „Zdrava županija“, izrađuje Sliku zdravlja i Plan za zdravlje građana Istarske županije.

Odgovori

Pin It on Pinterest