Liburnia uplovljava i Kino Katarina zajedno u “Uljaniku”: “Tvornice radnicima” i “Uljanik”

Foto: Dejan Štifanić

Udruga LFF i Kino Katarina 4.8. u prostorima brodogradilišta “Uljanik” organiziraju jednu od najposebnijih filmskih večeri ovog ljeta!

Spajaju turneju pobjedničkih filmova Liburnia Film Festivala – Liburnia uplovljava – i Kino Katarina – gerilsko pop-up feminističko kino s programom na obalama Pulskog zaljeva i drugim značajnim zaboravljenim lokacijama – te u “Uljanik” dovode dokumentarce “Tvornice radnicima” i “Uljanik”.

Brodogradilište “Uljanik” simbol je radništva Pule i mjesto turbulentne povijesti u koju su upisane brojne neuralgije modernog hrvatskog društva.

U 2023. “Uljanik” vrata otvara i dokumentarnim filmovima koji se bave upravo navedenim temama.

Kratkometražni “Uljanik” (2021., 6’) autora Dejana Štifanića prati nekoliko dana ljeta 2021. kada je “Uljanik”, po drugi put u svojoj povijesti, u potpunosti prestao s proizvodnjom (prethodno se to dogodilo zbog ratnih zbivanja u Drugom svjetskom ratu). Marko Grbac Knapić i Dejan Štifanić tri su dana i tri noći tog ljeta imali slobodan pristup svim dijelovima brodogradilišta. Ideja vodilja bila je zvukovno, fotografski i videom zabilježiti stanje zatečenog prostora, a rezultat je video “Uljanik” Dejana Štifanića (montaža Vanja Zaimović) i “Rasparagan MMXXI” Marka Grbca Knapića i Dejana Štifanića. Treći dio ove priče je fotografska izložba koja će biti predstavljena u rujnu ove godine.

“Tvornice radnicima” (2021., 105’) redatelja Srđana Kovačevića, pored ostalih nagrada i nagrađen za najbolji film 19. Liburnia Film Festivala, polazi od okupacije Tvornice alatnih strojeva ITAS u Ivancu 2005. godine od strane njenih radnika, okupacije koja se isprva pokazuje kao jedinstveni primjer radničkog preuzimanja u postsocijalističkoj Europi. No, deset godina nakon revolucionarne prekretnice, pobunjeni radnici nalaze se pred izazovom kako se spasiti od rastućeg kapitalističkog utjecaja i spriječiti gašenje proizvodnje. Prateći priču iznutra, redatelj Srđan Kovačević ulazi u kovitlajući radnički otpor kojim pokušavaju održati viziju kolektiva na životu, postavljajući u središte izvorno pitanje: može li ideja ‘tvornice radnicama’ opstati ili je to još jedan utopijski san?

Projekciji će prisustvovati redatelji oba filma – Srđan Kovačević i Dejan Štifanić. Uvod u projekciju održat će docentica Ivona Grgurinović s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju FFZG.

Projekcija filmova održat će se unutar brodogradilišta, a ulaz je na porti preko puta “biroa”.

Ulaz je slobodan, okupljanje počinje od 20:30, a sama projekcija u 21 sat.

Odgovori

Pin It on Pinterest