Najava prometne akcije u Puli

Policija će sutra u Puli provesti prometnu akciju nadzora korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje

Foto: Ilustracija

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula-Pola će u četvrtak, 3. kolovoza 2023. od 8 do 14 sati, provesti preventivno-represivnu prometnu akciju ”Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje”.

Na području Postaje prometne policije Pula-Pola tijekom sedam mjeseci 2023. godine, zabilježeno je 309 prometnih nesreća, što je 18% manje nego u 2022. godini kada je zabilježeno 377 prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama tijekom prvih sedam mjeseci 2023. godine stradalo je 146 osoba od čega četiri smrtno stradale osobe, 23 teško ozlijeđene osobe, a lake tjelesne ozlijede zadobilo je 119 osoba.

Tijekom izvještajnog razdoblja utvrđeno je 8.115 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih 1.700 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 1.143 prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Pravilno vezivanje sigurnosnim pojasom smanjuje rizik od ozljeđivanja te pridonosi smanjenju opasnosti od nastanka teških ozljeda  pri prometnim nesrećama stoga apeliramo na vozače i putnike u motornim vozilima da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom, te da tijekom vožnje ne koriste mobitel i druge uređaje uporabom ruku, budući da njihovo korištenje tijekom upravljanja vozilom značajno umanjuje sposobnost pravovremenog reagiranja.

U tom kontekstu naglašavamo kako je izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano kako vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva ne smije upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha budući da navedeno umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Odgovori

Pin It on Pinterest