Povećajte oprez u vožnji!

Policija je i tijekom prošlog vikenda provodila pojačane aktivnosti u cilju smanjenja stradavanja prometu  

Foto: Ilustracija

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave istarske evidentirano je 19 prometnih nesreća, od kojih 4 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 15 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Stradalo su ukupno 4 osobe, jedna osobe zadobila je teške tjelesne ozljede, dok su tri osobe lakše ozlijeđene. Alkohol kao uzrok evidentiran je u tri prometne nesreće.

Tijekom vikenda kontrolirano je ukupno 480 vozača/vozila. Iz prometa je isključeno 12 vozača i tri vozila.

Utvrđeno je 256 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 60 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 35 prekršaja
  • upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola – 12 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 29 prekršaja
  • neregistrirano i tehnički neispravno vozilo – 3 prekršaja
  • ostali prekršaji – 116 prekršaja

U nedjelju 27.8.2023., u vremenu od 15 do 20 sati na području PU istarske provedena je prometna akcija „Nadzor vozača mopeda, motocikala i osobnih prijevoznih sredstava“. Utvrđeno je ukupno 40 prekršaja iz oblasti Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od kojih tri prekršaja vozača motocikala i šest prekršaja vozača osobnih prijevoznih sredstava.

Pulska je policija 26. kolovoza oko 2,15 sati u Stankovićevoj ulici zaustavila i kontrolirala osobni automobil pulskih registracijskih oznaka kojim je upravljala 32-godišnjakinja. Zbog sumnje da upravlja vozilom pod utjecajem opojnih droga, vozačici je ponuđen test na droge koji je izričito odbila te je isključena iz prometa. Vozačica je tijekom postupanja policijskim službenicima dragovoljno predala pvc smotuljak sa 0,6 grama amfetamina. Protiv 32-godišnjakinje policija pokreće prekršajni postupak poradi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.

Zbog najavljenog pogoršanja vremenskih prilika policija poziva vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima, ali i svim ostalim sudionicima u prometu, preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća. Kolnik je vlažan, a zbog nakupljene prljavštine tijekom sušnih razdoblja i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano. Produžen je zaustavni put prilikom kočenja, a na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. Stoga vozače upućujemo da brzinu kretanja prilagode osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i atmosferskim prilikama, da održavaju sigurnosni razmak između vozila te u smanjenim uvjetima vidljivosti i danju voze s uključenim dnevnim ili kratkim svjetlima.

Odgovori

Pin It on Pinterest