Plesna izvedba “S T R I P T E A S E” u Domu hrvatskih branitelja

Pulska umjetnica Dora Brkarić nadolazeći petak, 8. rujna 2023. godine  predstavit će autorsku plesnu izvedbu ‘S T R I P T E A S E’ u Domu hrvatskih branitelja s početkom u 20 sati  u sklopu ljetnog programa Udruge Metamedij.

Predstava nastaje potaknuta željom za sirovim eksponiranjem intime u suprotnosti s otuđenjem koje nameću uvjeti života i rada u nesigurnom svijetu umjetnosti i neoliberalnog kapitalizma, gdje su intimni i radni odnosi opterećeni samopromocijom, ambicijom i validacijom. Radi se o trećoj fazi istraživačkog projekta Dore Brkarić s kojim je započela u doba izoliranosti fizičkih kontakta 2019. godine, solo video performansom na Marsovom polju u Puli, u želji za penetriranjem u nutrinu vlastita tijela. Od samih početaka, Dorino istraživanje bavi se odnosom sa rodnim gradom a polazi od impulsa za otkrivanjem slojeva vlastitog identiteta i želje za njegovim ogoljenjem.

Metodologija koju je koristila prenosi se u sljedeću etapu koja se ostvaruje u kolaboraciji sa kustosicom Elenom Apostolovski, a prenosi video rad u izvedbeni prostor ispreplićući pokret, video i prijenos uživo, fokusirajući se na tehnološki i društveni voajerizam. Uz produkcijusku podršku centra KNAP, 2022. godine Dora ostaje u ulozi koreografkinje dok izvedbu utjelovljava plesačica Iva Katarinčić u glavnoj ulozi te Marko Gašparović i Dora Brkarić u podržavajućim ulogama. Autorsku glazbu producira Jasmin Mahmić Fiume, kostime Antonija Senjak, scenografiju Adam Szekeres. Izvedba se predstavlja publici u sklopu Crte za beskraj Centra za Kulturu KNAP na Peščenici u Zagrebu koji su osmislile Ivana Meštrov i Morana Foretić.

Uz potporu Ministarstva kulture i medija za poticanje stvaralaštva u području suvremenog plesa i suvremenog cirkusa u 2023, Istarsku Županiju i udrugu Metamedia, Dora Brkarić i buzećanka Iva Katarinčić posvećuju se koreografskom i istraživačkom procesu te u Puli razvijaju plesni duet koji u centar smješta pretresanje identiteta. Proučavajući korijene odrastanja u Istri; sakupljena iskustva, osjećaje, ali i mitologiju, simboliku i rituale utkane u tkivo, propituju epitete s kojima su se oduvijek poistovjećivale i kako oni oblikuju njihovu stvarnost. Kostime osmišljava i izrađuje pulska umjetnica Mia Miletić inspirirana tradicionalnom nošnjom, čovječjom ribicom i radničkom klasom, glazbu potpisuje Jasmin Mahmić Fiume, scenografiju Adam Szekeres, a tekst Elena Apostolovski. Izazivajući istarsku prošlost i društvenu konstrukciju ženskog identiteta, izvedba poziva na suradnju i iskrenost te potiče na pitanje: Kako mjesta u kojima odrastamo oblikuju naša tijela, što utkaju u naše identitete obiteljske i društvene prošlosti i kako se odražavaju u sadašnjosti?

Dora Brkarić i Iva Katarinčić će se istim radom krajem mjeseca (22.-23.9) predstaviti i na zagrebačkom festivalu Improspekcije u MSU Gorgona, uz što će se u Muzeju suvremene umjetnosti održati i radionica ‘Pipci, pokrovi, zasloni, ljubavi’ uz kustosicu Elenu Apostolovski, kako bi otvorile priliku za bliže upoznavanje autorske prakse umjetnice Dore Brkarić, expandirajući artis talk u intimne tjelesne prostore kroz performativne igre.

Odgovori

Pin It on Pinterest