Položeni vijenci u povodu 32. obljetnice osnivanja 119. brigade Hrvatske vojske u Puli

U četvrtak, 7. rujna 2023. godine u povodu obilježavanja 32. obljetnice osnutka 119. brigade Hrvatske vojske u Puli održano je tradicionalno polaganje vijenaca na Gradskom groblju kod Centralnog križa i u Parku Franje Josipa kod Spomenika stradalim hrvatskim braniteljima. U ime Grada Pule vijenac su položili gradonačelnik Filip Zoričić, zamjenici gradonačelnika Ivona Močenić i Bruno Cergnul, zatim predstavnici 119. brigade Roberto Fabris, Damir Bošnjak, Mauro Ukušić, Davor Gregorović, Cvjetko Vretenar, te u ime Istarske županije pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i  Milan Sekušak, voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje, zdravstvenu zaštitu neosiguranih osoba i humanitarnu pomoć pri Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb. Polaganju su se odazvali i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vojske, policije i drugih institucija.

„Današnja svečanost obilježavanja ustrojavanja 119. brigade Hrvatske vojske podsjetnik je na tešku, ali i na slavnu i ponosnu povijest Hrvatske vojske i hrvatskog naroda. Hrvatski branitelji i Domovinski rat, temelj su današnje moderne i demokratske Hrvatske. Inkluzivni smo i okrenuti budućnosti, ali moramo biti svjesni naše povijesti. Svatko od preko 6000 pripadnika koji su prošli kroz 119. brigadu Hrvatske vojske može ispričati svoju priču, ali povijest naše brigade pod ratnom zastavom u plavom polju s heraldičkim znakom jarca – svojevrsne ratoborne inačice tradicionalnog istarskog grba koji se dodiruje s velikim kvadratima crvene i bijele boje, te grančicom i mačem, počela je s vjerom u Hrvatsku i zato smo joj se stavili na raspolaganje, a naša odvažnost i zajedništvo ostvarili su nezamislivo i naizgled neostvarivo“, rekao je Davor Gregorović u ime 119. brigade Hrvatske vojske.

Milan Sekušak, voditelj Odsjeka za hrvatske branitelje, zdravstvenu zaštitu neosiguranih osoba i humanitarnu pomoć pri Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, u ime Istarske županije zahvalio je svima onima koji su za domovinu izgubili svoje život,  istaknuvši posebno doprinos 119. brigade Hrvatske vojske.

 „Treba uvijek naglasiti i stalno ponavljati činjenicu da su hrvatski branitelji iz Istre dali svoj veliki doprinos obrani napadnutih dijelova Republike Hrvatske, iako nismo izravno bili zahvaćeni ratom, a to najbolje potvrđuje i broj od 6500 građana Istre koji su prošli kroz ovu ratnu postrojbu. Pripadnici 119. brigade HV-a pripadaju generaciji pobjednika, odnosno naraštaju koji je imao priliku sudjelovati u stvaranju i obrani samostalne Republike Hrvatske. 119. brigada HV postala je dio naše slavne domovinske povijesti, na ponos svih nas i svih budućih naraštaja“, rekao je Sekušak prisjetivši se i sedmorice pripadnika brigade kojih nažalost više nema Dušana Bulešića, Marijana Vinkovića, Damira Meaškog, Tomislava Brstila, Nenada Kalčića, Bajra Draginovića i Slavka Cindrića.

Čuvena 119. brigada Hrvatske vojske osnovana je 7. rujna 1991. godine, a jedna od njihovih osnovnih zadaća bila je očuvanje mira. Njezini pripadnici u Domovinskom ratu uglavnom su djelovali na ličkoj bojišnici te u vojno-redarstvenoj akciji “Oluja“.

Minutom tišine okupljeni su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima te svima onima koji su svoj život dali za slobodu i neovisnost Hrvatske, a blagoslov je uputio velečasni Ilija Jakovljević.

Odgovori

Pin It on Pinterest