Predstavljen bogat program obilježavanja 80. godišnjice Rujanskih odluka i 30. godišnjice osnutka Istarske županije

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je predstavljen bogat program obilježavanja 80 godina od donošenja Rujanskih odluka o sjedinjenu Istre s maticom zemljom Hrvatskom, te 30 godina postojanja Istarske županije.

Župan Istarske županije Boris Miletić uvodno je kazao kako su obje obljetnice izrazito bitne za Istru i njene građane.

„Svi znamo koliko istarski čovjek cijeni i njeguje naše temeljne vrijednosti antifašizma, multikulturalnosti i suživota, i upravo je naš narod proglasom 1943. odlučio stati na pravu stranu povijesti i na to danas možemo biti ponosni. S druge strane, Zakonom o lokalnoj samoupravi i upravi, iz prosinca 1992. godine, Hrvatska je podijeljena na 20 županija i Grad Zagreb, a u travnju 1993. konstituirane su županije i izabrani prvi župani, među kojima je ustrojena i Istarska županija, a za župana izabran Luciano Delbianco. Istra se u ovih 80 godina znatno promijenila, iz regije koja je svjedočila teškom poslijeratnom vremenu u kojemu su se mnogi iseljavali, danas svjedočimo rekordnim brojevima doseljavanja gdje mnoge obitelji iz ostatke Hrvatske, ali i iz drugih država, svoje obitelji osnivaju upravo ovdje. Istra je danas prepoznata kao regija lider u Republici Hrvatskoj i u svim gospodarskim mjerilima uvijek smo blizu Gradu Zagrebu. Kada govorimo o turizmu ili našim proizvodima poput vina i maslinova ulja, danas smo šampioni turizma, a sedam godina zaredom bili smo i najjača maslinarska regija na svijetu“, poručio je župan.

„Kao istarski župan iskoristio bih priliku da se iskreno zahvalim svim prijašnjim županima na tim sjajnim rezultatima, kao i svim sazivima županijskih Skupština, jer bez sinergije i zajedništva svi ti rezultati ne bi bili toliko vidljivi“, kazao je župan Miletić i poručio kako treba njegovati istarske vrijednosti, sačuvati istarski dijalekt i zavičajnost, te je pozvao sve građane da u što većem broju sudjeluju u raznim manifestacijama koje će se održati u sklopu obilježavanja Rujanskih odluka i osnutka Istarske županije.

Predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar poručila je kako je ustanak u Istri kulminirao 1943. donošenjem Rujanskih odluka o sjedinjenu Istre s maticom Hrvatskom.

„Bilo je to teško vrijeme, vrijeme višedesetljetnog fašističkog terora koji je zatirao ljudske slobode, a u takvom vremenu građani i građanke Istre raznih nacionalnosti našli su hrabrosti da se suprotstave fašizmu i u tome su pobijedili. Držim kako je donošenje Rujanskih odluka najvažniji događaj u 20. stoljeću za Istru koji je odredio njenu povijest“, naglasila je predsjednica Skupštine Istarske županije, istaknuvši kako antifašizam danas izražava želju za jednim boljim i pravednijim svijetom te se posebno prisjetila svih onih koji su za slobodu koju svi mi danas živimo, dali svoje živote.

Zamjenica Istarskog župana Jessica Acquavita i pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije Vladimir Torbica ukratko su predstavili program svečanog obilježavanja 80. obljetnice Rujanskih odluka te 30 godina Istarske županije-Regione Istriana koji će se ove godine, tijekom mjeseca rujna, listopada i studenog, sastojati od simboličnih 30 programa, odnosno manifestacija te će započeti sutrašnjim otvorenjem izložbe „Smrt fašizmu – sloboda narodu“, u prostorijama Spomen doma, u Pazinu.

Tijekom obilježavanja 80. godina Rujanskih odluka i 30 godina osnutka Istarske županije bit će organizirani i paneli koji će se održavati u svim gradovima Istarske županije s raznim temama od zdravstva, gospodarstva do kulture i održivog razvoja, dok će se u svim osnovnim i srednjim školama u Istri organizirati prigodni prvi nastavni sat 25. rujna s temom ovih važnih obljetnica.

Odgovori

Pin It on Pinterest