OŠ Monte Zaro pobjednik je ovogodišnjeg „Lova na filantropsko blago Pule“

Učenici osnovnih škola, Giuseppine Martinuzzi Pula-Pola, Veli vrh Pula, Veruda Pula, Tone Peruška Pula, Monte Zaro Pula, Škole za odgoj i obrazovanje Pula i OŠ Centar, jučer su ulicama grada Pule tražili filantropsko blago. Naime, bio je to sada već tradicionalni događaj obilježavanja Tjedna filantropije pod nazivom „Lov na filantropsko blago Pule“ kada se učenici, prateći filantropsku mapu, kreću od točke do točke, odnosno mjesta koja obilježavaju neko dobro djelo, mjesta na kojima je neki dobročinitelj ili dobročiniteljica (filantrop) u povijesti napravio neko dobro djelo, pomogao, donirao, skupljao donacije. Grad Pula ima cijeli niz takvih primjera, a objedinjeni su u tzv. Pulsku filantropsku priču.

Svake godine Zaklada Istra-Fondazione Istria poziva škole da se prijave za sudjelovanje te da učenici kroz pripremu i učenje o pulskim filantropima steknu znanja i saznaju informacije o povijesti svoga grada. Škole su bile zadužene da u rujnu kroz online kviz, likovne ili literarne radove ili video uratke, odaberu učenike od 5. do 8. razreda koji će sudjelovati u Lovu i predstavljati svoju školu.

Lov na filantropsko blago interaktivni je događaj kojim djeca uče izvan učionice, na terenu, kroz kretanje, zabavu, igru, smijeh i druženje, a tema može, uz Građanski odgoj i obrazovanje, upotpuniti i predmete poput Povijesti, Geografije, Hrvatskog jezika, Likovnog s obzirom na to da obuhvaća više područja objedinjenih u povijesno kulturnu baštinu, odnosno zavičajnost.

Pravi pulski filantropi, koje su glumili glumci Teatru Naranča, dočekali su djecu i utjelovili filantropa ili filantropkinju i ispričali ponešto o sebi i o svojim dobrim djelima te postavili pitanja i zagonetke o sebi na koje su djeca trebala točno odgovoriti. Za svaki točan odgovor, djeca su dobila novčić. Skupljanjem novčića djeca su u Arenu donijela 150 eura te je pobjednička ekipa imala priliku odlučiti kojoj udruzi želi donirati prikupljena sredstva. Naime, sve ekipe su trebale istražiti djelovanje udruga i upoznati se sa radom nekoliko udruga te odlučiti kojoj udruzi bi donirali sredstva u slučaju da pobjede. Smisao toga je poticanje djece na pomaganje u svojoj zajednici kroz doniranje udrugama.

Konačni cilj bila je pulska Arena u kojoj su se sve ekipe okupile i okrijepile te je zapravo nakon toga tek krenula prava utrka. Naime, sve ekipe su novčiće zamijenile za puzzle od kojih su treba složiti jednu riječ. Jednom kad su riječi svih ekipa bile složene, bilo je potrebno od njih složiti rečenicu koja je ove godine glasila: „Filantropija je in, jer dobročinstvo nikada ne izlazi iz trenda“.

Ove godine najbrža ekipa u slaganju rečenice bila je ekipa iz Osnovne škole Monte Zaro, a udruga kojoj su poželjeli donirati sredstva je udruga „Naš San Njihov Osmijeh“ jer potiču humanost, dobrotu i ljubav prema čovjeku.

Zaklada Istra-Fondazione Istria je zahvaljujući brojnim donatorima osigurala vrijedne nagrade za pobjedničku ekipu, a svi sudionici dobili su zahvalnice za sudjelovanje i vrećicu s prigodnim darovima.

I ove godine je bilo omogućeno prošlim sudionicima da volontiraju te je tako 13 volontera pomagalo na filantropskim točkama za što su dobili potvrde o volontiranju i uručene su im volonterske knjižice, jer filantropija je i volontiranje, odnosno pomaganje davanjem svoga vremena.

Lijep, topao, vedar događaj koji je još jednom okupio učenike, učitelje, volontere, filantrope i pokazao da se zajedno može puno dobroga učiniti, jer filantropija je in!

Posjećamo: „Lov na filantropsko blago Pule“ temelji se na filantropskoj mapi grada Pule – Turističkom itinereru pulskih filantropa koji je Zaklada izradila u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule i povjesničarom Andrejom Baderom, a bazirana na izloži „…filantropija?“.

Republika Hrvatska se svake godine uključuje u obilježavanje Europskog dana filantropije i zakladništva koji se u cijeloj Europi obilježava 1. listopada, stoga se zadnji tjedan u rujnu u Republici Hrvatskoj održava Tjedan filantropije, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Cilj obilježavanja Tjedna filantropije je podizanje svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu općenito, osvještavanje ljudi o tome koliko je dobročinstvo važno te ih potaknuti da pomažu u svojoj zajednici. Završno događanje ove će se godine održati u Zadru 29.9.2023., kada Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva organizira nekoliko događaja.

Odgovori

Pin It on Pinterest