Općina Medulin dobiva Centar za starije osobe

Premjer Andrej Plenković uručio načelniku Ivanu Kircu Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju Centra za starije osobe u Medulinu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručili su u ponedjeljak, 2. listopada 2023. godine u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, načelniku Općine Medulin Ivanu Kircu Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Općine Medulin”.

Riječ je o projektu kojim će Općina Medulin izgraditi Centar za starije osobe na Mukalbi u Medulinu, a za koji su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 6.138.429,89 €. Investicija iznosi 8.133.261,56 €, a uključuje troškove izgradnje, opremanja, nabavku potrebnih vozila, stručne nadzore te promidžbu i vidljivost.

Načelnik Ivan Kirac nije krio zadovoljstvo dodijeljenim sredstvima te konačnom početku dugoočekivanog projekta: „Iznimno smo sretni i ponosni što smo uspjeli dobiti bespovratna sredstva za izgradnju i opremanje Centra za starije osobe. To je zaista nešto što su naši najstariji mještani dugo godina čekali i projekt za koji smo imali najveću potrebu, a uspjeli smo ga realizirati već na polovici prvog mandata. Ponosan sam i što ćemo to sada uspjeti ostvariti uz bespovratna sredstva bez prevelikog opterećenja na proračun Općine. Pokazali smo da smo spremni uhvatiti se u koštac i s najvećim infrastrukturnim projektima te rješavati stvarne probleme naših mještana“ istaknuo je načelnik Ivan Kirac. Zahvalio je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću na dodjeli bespovratnih sredstava te županu Istarske županije Borisu Miletiću kao partneru na projektu.

„Iznimno mi je drago da su predsjednik Vlade gospodin Plenković i Ministar rada, gospodin Piletić prepoznali potrebe građana te u kolovozu izdašno povećali opseg sufinanciranja za čak 100% s dodatnih 54 milijuna eura te time otvorili vrata i najmanjim Općinama da se pobrinu za svoje starije. Istaknuo bih i da bez potpore Županije i gospodina Miletića ne bi uspjeli u tako kratkom roku koordinirati ovakav pothvat.“  Također, načelnik Ivan Kirac pohvalio je i zahvalio se svim stručnim službama Općine Medulin koji su radili na pripremi dokumentacije i prijavi projekta kao i na rekordno brzoj pripremi cjelokupnog projekta, a za kraj i mještanima starije dobi. „Zahvaljujem se i svim mještanima starije dobi na povjerenju i strpljenju koje su mi povjerili te se nadam da smo barem jedan od mnogih problema koji tište naše mještane starije dobi sada otklonili.“

Centar za starije osobe Općine Medulin imat će smještaj za 91 korisnika te 201 korisnika izvaninstitucionalnih usluga. Tako će mještani Općine Medulin uz sam smještaj u Domu moći dobiti i pomoć u kući, dostavu kuhanih obroka, usluge savjetovanja, medicinskog osoblja i slično. Ovaj iskorak u brizi za starije i nemoćne uvelike će podići kvalitetu života svih naših najstarijih mještana i upravo na to smo iznimno ponosni.

Projekt započinje danom potpisa Ugovora, a sve aktivnosti moraju završiti najkasnije do 30. lipnja 2026. godine. Općina Medulin započeti će s pripremom javne nabave te se početak radova planira za 2024. godinu.

Odgovori

Pin It on Pinterest