Predstavljanje knjige Mačkozbornik:od Bastet do Catwoman i Pjesničko podne s Enesom Kiševićem

Klub-knjižara Giardini 2 u suradnji s 29. PUF-om – Međunarodnim kazališnim festivalom u Puli ovaj tjedan organizira dva književna programa.  U četvrtak, 5. Listopada, u 19:00 sati u Klubu-knjižari Giardini 2 održat će se predstavljanje knjige Mačkozbornik:od Bastet do Catwoman (Jesenski i Turk, 2022), a u subotu, 7. Listopada, u 12:00 sati na programu je Pjesničko podne s Enesom Kiševićem.

Na predstavljanju knjige Mačkozbornik: od Bastet do Catwoman o prisutnosti mačaka u ljudskom svijetu – bilo kao živih, opipljivih bića ili simbola i metafora – njihovoj reprezentaciji u jeziku, običajima, mitologiji, religiji, filozofiji, znanosti, umjetnostima, medijima, politici, u Klubu-knjižari Giardini 2 razgovarati će Suzana Marjanić, jedna od urednica knjige, teoretičarka umjetnosti performansa i kritičke animalistike i Paola Orlić, povjesničarka umjetnosti, esejistica i producentica.

Suzana Marjanić znanstvena je savjetnica u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, gdje su joj glavni interesi proučavanja teorije mita i rituala, kulturna i kritička animalistika te izvedbeni studiji. Vanjska je suradnica Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju

Sveučilišta u Zadru i Odsjeka za kroatologiju na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je šest knjiga i suurednica osam zbornika radova.

Paola Orlić producentica je kulturnih manifestacija i esejistica. Diplomirala je filozofiju i povijest umjetnosti u Zagrebu, te magistrirala povijest umjetnosti u SAD-u. Autorica je stručnih studija i članaka, organizatorica i kustosica brojnih izložbi te producentica

Subota točno u podne u knjižari među krošnjama na Giardinima rezervirana je za Pjesničko podne s Enesom Kiševićem. Nagrađivani pjesnik i glumac, prijatelj PUF-a Enes Kišević na poetskom susretu interpretirat će vlastite stihove, ali i podsjetiti publiku na najznačajnija svjetska pjesnička ostvarenja.

Odmah po objavljivanju svoje prve zbirke poezije Mladić nosi svoje prve pjesme na ogled (1974.) Enes Kišević je ostavio dubok dojam i postao poznat po interpretiranju vlastitih stihova, ali i uvjerljivom i nadahnutom govorenju poezije velikih svjetskih i domaćih autora. Tridesetak objavljenih knjiga učinile su ga jednim od najpoznatijih i najpopularnijih pjesnika u regiji. Na počecima poetskog stvaranja bavio se uglavnom ljubavnom lirikom koju karakteriziraju komunikativnost i slobodni stih, a u kasnijim zbirkama sve je više zaokupljen duhovnim motivima. Piše i za djecu, pjesme te dramska djela. Pjesme su mu prevedene na 20-ak jezika te su uvrštene u antologije.

Odgovori

Pin It on Pinterest