Održana panel rasprava:  Ljudski kapital je temelj zdravstvenog i socijalnog sustava

Povodom obilježavanja 30 godina od svog osnutka, Istarska županija organizira niz panel rasprava, a nakon što su se proteklog mjeseca održale panel rasprave u Vodnjanu na temu poljoprivrede i u Umagu na temu turizma, uslijedila je panel rasprava na temu zdravstva i socijalne skrbi pod nazivom „Istarska županija – gdje zdravlje i sreća postaju stil života“, koja se održala danas u Buzetu. Prisutnima su se uvodno obratili gradonačelnik Grada Buzeta Damir Kajin i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić.

„Zahvalio bih se Istarskoj županiji na potpori pri nadogradnji i rekonstrukciji Doma za starije u Buzetu, čija ukupna neto površina nove zgrade iznosi 1.328 četvornih metara namijenjenih za potrebe 36 novih korisnika. Pred nama je opremanje Doma i želio bih iskoristiti priliku da se zahvalim i izvođačima radova što su radovi završeni na vrijeme.“ – rekao je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, poručivši kako sustav socijalne skrbi u Buzetu dobro funkcionira, ali je i upozorio na financijske izazove održavanja istog.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Gordana Antić zahvalila se gradonačelniku Kajinu na dobrodošlici i istaknula kako joj je iznimno drago što je suradnja po pitanju zdravstva i pomoći najranjivijima u društvu između istarskih gradova, općina i Istarske županije na vrlo visokoj razini. „Shvatili smo kako je temeljni kapital u zdravstvu i socijalnoj skrbi upravo ljudski kapital i smatram kako bez ljudi nema napretka. Iz tog razloga fokusirani smo na razvijanje ideja i projekata koje nam pomažu da našu Istru učinimo još poželjnijom i da osiguramo resurse kao preduvjet zadržavanja visoke kvalitete zdravstvenih i socijalnih usluga.“ – kazala je pročelnica Antić naglasivši kako je zdravlje čovjeka definirano kao stanje potpuno tjelesnog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustva bolesti.

Panel raspravu „Istarska županija – gdje zdravlje i sreća postaju stil života“ otvorila je prva pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Romanita Rojnić koja je govorila o samim počecima rada i razvoja zdravstvenog i socijalnog sustava u Istarskoj županiji i formiranju Upravnog odjela, dok je predsjednica Savjeta za zdravlje i Savjeta za socijalnu skrb Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar predstavila djelovanje oba Savjeta kroz protekle godine, istaknuvši kako su ostvareni dobri rezultati zbog participativnog djelovanja struke, politike i građana.

U nastavku panel rasprave govorili su i ostali renomirani stručnjaci iz sektora zdravstva i socijalne skrbi: ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Zdravi grad Poreč-Parenzo Nataša Basanić Čuš, voditeljica Sigurne kuće Istra Jadranka Černjul te ravnateljica Doma za starije osobe Buzet Gordana Helen Šišović. Ravnateljica Doma u Buzetu se ujedno zahvalila Istarskoj županiji na podršci u provedbi projekta „Doma je najljepše“, čiji je glavni cilj poboljšati kvalitetu života starijih osoba sa područja Grada Buzeta i Općine Lanišće, izrazivši nadu kako će se uspješna suradnja sa Županijom nastaviti i u budućnosti.

 Sudionici panel rasprave na kraju su iskoristili priliku kako bi zajedno pozvali sve građane Istarske županije na preventivne zdravstvene preglede koji spašavaju ljudske živote.

Nakon panel rasprave uslijedio je posjet nadograđenom dijelu Doma za starije osobe u Buzetu, projekta vrijednog 3,2 milijuna eura, kojeg su s 715.732,00 eura financijski podržali Istarska županija i Grad Buzet, dok je udio EU sredstava iznosio 1,8 milijuna eura. Podsjećamo, s nadogradnjom Doma omogućit će se pružanje usluge smještaja za 36 novih korisnika te dodatnih korisnika usluge boravka. Osim toga, nabavit će se i dodatna vozila za pružanje usluge pomoći u kući te za svakodnevni prijevoz korisnika koji koriste uslugu boravka.

Odgovori

Pin It on Pinterest