Prva monografija dobrovoljnih vatrogasaca Pule

U sklopu obilježavanja 70. obljetnice djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pula, jednog od najaktivnijih društava u Istarskoj županiji izdana je monografija VIŠE OD 70 GODINA UVIJEK NA PRVOJ CRTI (DA OLTRE 70 ANNI SEMPRE IN PRIMA LINEA). Blistava je cjelokupna povijest  pulskog vatrogastva u kojem su dobrovoljni vatrogasci rame uz rame s profesionalnim vatrogascima uvijek bili ispunjeni entuzijazmom i voljom da pomognu ljudima i spremni u svakom trenutku da odgovore izazovu požara, elementarnih nepogoda i ostalih ugroza.

 Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula davne 1951. godine nastavilo je s aktivnostima, koje su bile prekinute zbog ratnih zbivanja u Drugom svjetskom ratu. Inicijator ponovnog oživljavanja i registracije društva bila je grupa entuzijasta s pokojnim Antonom Rugolom na čelu, koji je izabran za prvog predsjednika društva. Nakon osnutka u početku djelovanja većinu članstva je sačinjavalo tridesetak obrtnika grada Pule. U više desetljeća postojanja DVD-a sjedište društva je bio veliki problem i dugogodišnja kočnica razvoja i praktično sve dok svečano nije otvoren novi Vatrogasni dom u Šijani 1. lipnja 2017. godine. na Trgu I. istarske brigade broj 13.

 Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac ističe da u više od sedam desetljeća vatrogaskinje i vatrogasci DVD-a Pula uz pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Pula izuzetno su važan faktor zaštite i spašavanja grada Pule, Puljštine, pa i cijele Istarske županije. Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković pohvalio je odličnu suradnju DVD-a Pula s Kampom vatrogasne mladeži u Fažani, kojeg izvan sezone održava, a u sezoni zajedno s Javnom vatrogasnom postrojbom Pula pomaže u ostvarenju programskih zadaća Kampa. Autor i urednik monografije je novinar Asim Čabaravdić.

Odgovori

Pin It on Pinterest