ODRŽANA PANEL RASPRAVA O GOSPODARSTVU: POTREBNO JE UČINITI MAKSIMUM KAKO BI SE ZADRŽALA DOMAĆA RADNA SNAGA

Povodom obilježavanja 30. godišnjice svog postojanja, Istarska županija organizira niz tematskih panel rasprava, a jučer je održana ona posvećena gospodarstvu u Labinu. Na početku događaja, prisutnima su se obratili zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika te gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić.

Zamjenik župana Demetlika prisjetio se uspješnog razvojnog puta istarskog gospodarstva koje je danas jedno od najrazvijenijih na području Republike Hrvatske. „Sigurno smo imali puno izazova pri organizaciji Županije, no mogu danas reći kako smo uspjeli. Sinusoida razvoja Istre je danas po svim statističkim podacima na samom vrhu, dok je 1990-tih bila na dnu, i sigurno ta velika i pozitivna promjena ne bi bila moguća bez jasnih politika uz potporu građana. Ulagalo se u poljoprivredu, u turizam, u sva društvena područja – škole, vrtiće, cestovnu infrastrukturu, povećala se pokrivenost vodoopskrbom. Iako se danas borimo s novim izazovima globalnih promjena, ovih 30 godina mukotrpnog rada je polučilo uspješne rezultate.“– poručio je zamjenik istarskog župana i naglasio kako je sada najvažnije zadržati ostvareni razvoj te kako je potreban nastavak ulaganja u tehnologiju i ljudske resurse da bi se osigurala gospodarska snaga za budućnost.

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić zahvalio se Istarskoj županiji što je izabrala Labin kao mjesto održavanja važne panel rasprave o gospodarstvu. „Prije 5-6 godina počeli smo suzbijati problem nezaposlenosti koji nas je pratio od 1990-tih, no danas se nalazimo u situaciji deficita radne snage koja iziskuje nova promišljanja i iskorake.“ – rekao je gradonačelnik Glavičić, istaknuvši kako se promjene u razvoju gospodarstva događaju velikom brzinom i da treba učiniti maksimalni napor kako bi mladi ostali živjeti i raditi u Labinu i u Istri.

U nastavku panel rasprave zamjenik župana Demetlika govorio je o analizi postojećih poduzetničkih zona koju, u suradnji sa svim istarskim gradovima i općinama, provode Istarska županija i IDA kako bi se dodatno motivirali novi poduzetnici na ulaganje. Direktor Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. Boris Sabatti podsjetio je na početke osnivanja IDA-e koja je bila prva takva agencija u Hrvatskoj. Spomenuo je brojne programe i projekte pomoći poduzetnicima koje IDA provodi te je posebno istaknuo skorašnje otvaranje Coworking poduzetničkog centra u Puli koji će na četiri etaže imati ukupno 1.514 četvornih metara površine namijenjene poduzetnicima.

Uz spomenute, u panel raspravi su sudjelovali pravna savjetnica Obrtničke komore Istarske županije Snežana Klarić, poslovni tajnik HGK – Županijske komore Pula Damir Sirotić, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Pula Tanja Lorencin Matić, direktor pogona Carel Adriatic Vinež Raffaele Rossi te direktor ISTRA TECH d.o.o. i predstavnik strukovne grupe ICT Istre Davor Brenko, koji je govorio o posebnostima ICT tehnologije i izazovima zadržavanja domaće radne snage u Istri.

 Sudionici panel rasprave zaključno su raspravljali i o mogućim rješenjima u dosezanju pravilnog balansa između zadržavanja radne snage i privlačenja stranih radnika kojih je na području Istarske županije s krajem kolovoza ove godine gotovo 16.000, a što je nužno kako bi osigurali održivi razvoj te, prema riječima zamjenika župana Demetlike, sačuvali identitet Istre. Po završetku panel rasprave sudionici su posjetili Narodni muzej Labina.

Odgovori

Pin It on Pinterest