Položeni vijenci povodom 94. obljetnice pogiblje istarskog antifašista Vladimira Gortana

Povodom obilježavanja 94. obljetnice strijeljanja istaknutog istarskog antifašista i rodoljuba Vladimira Gortana, koja se ove godine organizira u sklopu proslave obilježavanja 80. godišnjice pripojenja Istre Matici Hrvatskoj, danas su na spomen obilježje u Gortanovoj uvali na šetalištu Lungomare postavljeni prigodni vijenci koje su položili u ime Istarske županije pročelnik Upravnog odjela župana Ivan Glušac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Pule Marija Marković Nikolovski, zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul i predsjednik Savez udruga antifašista Istarske županije Branko Oplanić.

Pročelnik Glušac istaknuo je kako je Vladimir Gortan, uz Proštinsku bunu i Labinsku Republiku, jedan od tri simbola antifašističke borbe koja se kasnije potvrdila u 2. Svjetskom ratu kada su Istrijani oružjem oslobodili svoja sela i gradove od talijanskih fašista do konačnog oslobođenja od njemačkih nacista i ostataka talijanskih fašista.

„Njegova hrabrost predstavlja simbol malog čovjeka koji ne misleći na vlastite interese, ustaje i spreman je dati najveću žrtvu, svoj život, zbog slobode i općeg napretka.“ – kazao je pročelnik Glušac ustvrdivši kako su pojedinci poput Gortana kroz povijest vukli naše društvo naprijed.

Zamjenik gradonačelnik Grada Pule Cergnul kazao je kako je zbog svog protesta Vladimir Gortan nažalost vrlo mlad izgubio život. „Danas smo se okupili kako bismo mu odali počast i prisjetili se povijesti koja nam treba biti učiteljicom za budućnost“. – poručio je Cergnul.

Branko Oplanić je istaknuo povijesnu važnost početka antifašističkog otpora u istarskoj županiji koji je svoj vrhunac doživio u 2. svjetskom ratu obranom od fašizma.

17. listopada 1929. godine istarski rodoljub Vladimir Gortan, 25-godišnji seljak iz Berma, osuđen je i strijeljan u Puli nakon rasprave pred takozvanim Posebnim sudištem za zaštitu države. Gortan je, kao pripadnik tajne antifašističke organizacije Borba 24. ožujka 1929. sudjelovao u oružanoj akciji protiv talijanskih fašista, čiji je cilj bio potaknuti žitelje okolnih naselja na bojkot izbora, koji su se za cijelu Pazinštinu održavali u Pazinu te na koje su odlazile kolone ljudi. Gortanovci su žitelje pucanjem u zrak htjeli zastrašiti i nagnati da se vrate kućama, ali u panici koja je nastala ubijena je jedna osoba, a jedna je ranjena. Sudionici su akcije su ubrzo uhićeni, a Vladimir Gortan osuđen na smrt strijeljanjem. Ostali pripadnici skupine – Živko Gortan, Viktor Bačac te Dušan i Vjekoslav Ladavac osuđeni su na po 30 godina zatvora. Gortan i njegovi prijatelji nisu mogli zatomiti svoje nacionalne osjećaje i zaboraviti svoje podrijetlo, a ljubav prema domovini i nacionalnoj pripadnosti platili su životom ili teškom tamnicom.

Odgovori

Pin It on Pinterest