Održana panel rasprava: EU fondovi su snažan motor u razvoju Istarske županije

Povodom obilježavanja 30 godina od svog osnutka, Istarska županija je jučer organizirala 6. u nizu panel raspravu pod nazivom „Europski put Istarske županije – Kako su EU fondovi doprinijeli razvoju Istre?“, koju su otvorili gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić i zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika.

Gradonačelnik Peršurić istaknuo je kako ga veseli što je Poreč domaćin važne panel rasprave o tome koliko su pozitivno EU fondovi utjecali na razvoj grada.

„U bilo kojem trenutku imamo od 40 do 50 projekata u raznim fazama realizacije s ciljem da napravimo što je više moguće, a da u isto vrijeme što manje opteretimo gradski proračun“, istaknuo je spomenuvši sanaciju odlagališta otpada Košambra, opremanje dječjih vrtića, nabavu najsuvremenije opreme za vatrogasnu postaju, veliki projekt navodnjavanja s Istarskom županijom, ali i niz manjih projekata, poput onog prevencije malignih bolesti kože ili akcija čišćenja našeg podmorja. Gradonačelnik smatra da je kruna svih ostvarenih rezultata i povećanja životnog standarda u Poreču, osvojena nagrada Najboljeg srednjeg grada u Republici Hrvatskoj u kategoriji „Kvaliteta života“.

Zamjenik župana Demetlika prisjetio se početaka i izazova prilikom osnutka Istarske županije.

„Imali smo jasnu viziju, zajedništvo građana i političku snagu vođenja te smo se od samih početaka orijentirali proeuropski, pa smo tako ušli u Skupštinu Europskih regija, zatim i u Jadransko-jonsku euroregiju, a otvorili smo i ured u Bruxellesu još 2004. godine. Nismo čekali ulazak u EU, već smo sami poticali razvoj kroz razne programe, fondove, agencije, kreditne linije, a  prvi smo osnovali i Istarsku razvojnu agenciju čime smo osigurali pomoć i poticaje našim građanima u svim segmentima. Zahvaljujući svemu navedenom i vrijednom radu naših ljudi, danas je Istarska županija najrazvijenija županija u Hrvatskoj nakon Grada Zagreba.“ – kazao je zamjenik Demetlika.

Panel raspravu pod nazivom „Europski put Istarske županije – Kako su EU fondovi doprinijeli razvoju Istre?“ otvorila je ravnateljica Javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove Ivana Dragišić, koja je govorila o počecima europskog puta u Istri i viziji potrebnoj za uspostavu kontakata i prijateljstava, a koja su vodila do prvih inicijativa i realizacije primjera dobre prakse. Dragišić je poručila i kako je vrlo važno nastaviti ulagati u ljude i ljudski potencijal koji će raditi na EU projektima. 

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan se osvrnula na razvoj infrastrukture u obrazovnom sustavu kroz europske fondove, podsjetivši da je Županija osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, te Učeničkog doma Pula.

„Ako tu ubrojimo i područne škole, onda dolazimo do 80-tak zgrada, tako da smo vrlo brzo shvatili kako naša vlastita sredstva nisu dovoljna za pravilan razvoj te smo krenuli u potragu za dodatnim načinima financiranja kroz europske fondove. Kako bismo to ostvarili, prvotno smo u najvećoj mjeri riješili vlasničke odnose kako bismo stvorili preduvjete za kandidiranje na europske fondove. Tu je bila izuzetno važna i dugogodišnja veza s našim nekadašnjim Upravim odjelom za međunarodnu suradnju i europske integracije, a današnjom AURORA-om – Regionalnim koordinatorom za europske programe i fondove, i bez te naše sinergije ne bi bilo realizirano toliko uspješnih projekata.“ – kazala je pročelnica predstavivši daljnje planove Istarske županije po pitanju EU fondova, poput prijave projekata nadogradnje i rekonstrukcije osnovnih škola u Marčani, Svetvinčentu i Žminju, na natječaje u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Naime, radi se o  preostale tri osnovne škole koje još imaju dvosmjensku nastavu. Što se, pak, srednjih škola tiče, spomenula je prijavu projekta Centra izvrsnosti elektrotehnike u Labinu na dostupna sredstva iz Fond za pravednu tranziciju.

Statističke brojke koje potvrđuju uspješan europski put Istre iznio je načelnik Sektora za programiranje, koordinaciju i strateško praćenje ESI fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Lovro Novoselec koji je kazao kako je u razdoblju od 2014. do 2020. na razini Republike Hrvatske bilo ugovoreno 18.300 europskih projekata od čega se oko 1,150 ili 6 % odnosi na Istarsku županiju, što predstavlja iznadprosječnu uspješnost.

Na panel raspravi su sudjelovali i redoviti profesor u trajnom zvanju, Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Ines Kersan-Škabić, predsjednica HUP – Udruge profesionalaca za fondove Europske Unije (HUPEUPRO) Natalia Zielinska, direktor tvrtke INFOSIT d.o.o. Goran Mrvoš i  direktor tvrtke Odvodnja Poreč d.o.o. Milan Laković

Nakon panel rasprave sudionici su obišli Centar za posjetitelje „La mula de Parenzo“, koji je u potpunosti financiran EU sredstvima.

Odgovori

Pin It on Pinterest