Colin O’Grady i Antun Lukinić pobjednici gradskog natjecanja u čitanju naglas

Colin O’Grady i Antun Lukinić pobjednici su ovogodišnjeg gradskog natjecanja u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole koje je održano 23. listopada 2023.

Sudionici se natječu u dvije starosne kategorije: mlađa (učenici 3., 4. i 5. razreda) i starija (učenici 6., 7. i 8. razreda), predstavljaju knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja mentora, školskog ili dječjeg knjižničara.

Na ovogodišnje gradsko natjecanje u čitanju naglas prijavljeno je ukupno 16 učenika, no zbog bolesti jedna je natjecateljica morala odustati pa je u konačnici u natjecanju sudjelovalo 15 učenika iz 10 osnovnih škola Pule i Puljštine (8 u mlađoj i 7 u starijoj kategoriji), koje je pripremilo 13 mentora.

Članovi prosudbene komisije, koja je odlučila o najboljim natjecateljima, bili su: Marijana Peršić, dramska pedagoginja iz Dramskog i plesnog studija Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, Hrvoje Bogojević, dramski pedagog iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula i jedan od organizatora Smotre pripovijedanja i kamišibaja SPIKA, i Semir Koljić, profesor hrvatskog jezika u Strukovnoj školi Pula. Prosudbena komisija ocjenjivala je kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost čitanja, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam.

Najuspješniji u mlađoj kategoriji bio je Colin O’Grady iz OŠ Veli Vrh, drugo mjesto osvojila je Lucija Vidović iz OŠ Tone Peruška, a treće mjesto Mauro Racan iz OŠ Juršići, dok je u starijoj kategoriji prvo mjesto osvojio Antun Lukinić iz OŠ Tone PeruškaCarla Nežić, učenica OŠ Veli Vrh, drugo, a Fran Peršić OŠ Kaštanjer treće mjesto.

Iznimnu pripremljenost i zavidne nastupe ostvarili su i ostali natjecatelji: Lea Đurović iz OŠ Šijana, Zara Gasch iz OŠ Centar, Diego Marsetič iz OŠ Stoja, Mauro Ostoni iz OŠ Vodnjan – SE Dignano, Lovro Stevanović iz OŠ Monte Zaro, Matija Divšić iz OŠ Divšići, Elena Lupieri iz OŠ Vodnjan – SE Dignano, Karla Margetić iz OŠ Stoja i Laura Stipić iz OŠ Šijana.

Natjecatelje su pripremili mentoriVladimir Papić, Biljana Matković, Ticijana Benčić, Dina Hoegler, Maja Damijanić, Dragica Pršo, Goranka Perković, Sanja Triska Škrinjar, Samanta Paronić, Liliana Manzin, Marija Baškera Mandić, Jasna Žabčić i Aleksandra Antonović-Kadum.

Pobjednici gradskog natjecanja u čitanju naglas predstavljat će grad Pulu na županijskom natjecanju koje će biti održano u petak, 3. studenoga 2023. godine u 10 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula, a 8. državno Natjecanje u čitanju naglas 9. i 10. studenog u Sisku u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice “Vlado Gotovac” Sisak.

Natjecanje u čitanju naglas organizira se s ciljem poticanja i popularizacije knjiga, čitanja i čitanja naglas, razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenja čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanja usmenog izražavanja i razvijanja motivacijskih sposobnosti.

Odgovori

Pin It on Pinterest