Ivica i Marica u INK

Foto: Peter Uhan

Prvi naslov u mjesecu  studenome posvećen je djeci predškolske dobi, ali i njihovim odraslima.

U četvrtak, 2. u 18 sati, te u petak, 3. studenog  u  9:30 i 11:00 sati, na rasporedu je predstava IVICA I MARICA /JANKO IN METKA, iz produkcije SNG Nova Gorica, Slovenija.

autori: Jakob i Wilhelm Green

redatelj: Andrej Jus

igraju: Žiga Udir, Anuša Kodelia, Dušan Teropšič, Maja Poljanec Nemec,

Dušanka Ristić / Medea Novak

Trajanje: 35’

Ivica i Marica jedna je od najpoznatijih europskih bajki. Njezina je okrutnost užasna i nedokučiva, ali mi na ovu priču zapravo gledamo kao na metaforu ljudskog rasta, putovanje kroz situacije koje mijenjaju život ili promjene s kojima se moramo nositi i preživjeti. A na simboličkoj razini takvih je situacija tijekom odrastanja mnogo.

Janko i Metka odlaze na put kao djeca, a vraćaju se kao mladić i djevojka. Taj ih je put obilježio i promijenio. I nije promijenio samo njih, nego i njihovu okolinu, jer u domu u koji se vraćaju više nema zlobe. Umrla je sama.

Njihova transformacija iz slabašne djece u jake osobe  rezultirala je izostankom  zla jer su oni jači od nje. Ono što nas zanima u izvedbi ove stare, možda čak i zastarjele bajke, njezin je "putnički" naboj, pri čemu se dvoje protagonista "brusi" i mijenja. Kad se vrate, ništa nije isto – ni njih dvoje niti njihov svijet.

Specifičnost predstave za predškolsku djecu i prvu trijadu bit će u tome što likovi u njoj neće govoriti jer priču već svi znamo. Bit će više prostora za glumačko tijelo, pokret, glazbu i vizualnu sliku.

Odgovori

Pin It on Pinterest