U tunelima Zerostrasse svečano otvorena izložba o danskom admiralu Hans Birch Dahlerupu

Danas je u tunelima Zerostrasse svečano otvorena izložba o danskom admiralu Hans Birch Dahlerupu kao jedan od događaja povodom manifestacije „Tragovi Danske u Puli“ koja se trenutno održava u našem gradu.

Okupljenima su se obratili ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, kustosica Hana Žerić Šaponja, gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić te veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ole Henrik Frijs-Madsen.

„Iznimno mi je drago što smo se u ovolikom broju okupili prilikom otvaranja ove izložbe. Zahvaljujem Danskom Veleposlanstvu, Povijesnom i pomorskom muzeju Istre i svima koji su svojim trudom doprinijeli realizaciji ove izložbe. Jučer smo u Kinu Valli imali panel raspravu o budućnosti grada, a danas ovom izložbom otkrivamo njegovu prošlost i tadašnju viziju njegovog razvoja. Danas sam s veleposlanikom Nj. E. Ole Henrik Frijs-Madsenom razgovarao o razvoju naše suradnje u budućnosti i o koracima koje bismo mogli poduzeti kako bi se ona još više učvrstila. Serijom događanja „Tragovi Danske u Puli“ otkrili smo toliko zanimljivih i iznenađujućih priča koje su potvrdile da imamo poveznice iz prošlosti koje nam otvaraju prostore brojnih mogućnosti za buduću suradnju“, izjavio je gradonačelnik Zoričić.

„Zahvaljujem Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, gradonačelniku Zoričiću i svima koji su bili uključeni u pripremu ove izložbe. Iznimno mi je drago što smo uspjeli ponovno oživjeti priču o admiralu Dahlerupu i naglasiti važnu ulogu koju je odigrao u razvoju grada Pule. Radujemo se nastavku naše suradnje i produbljivanju veza između Danske i grada Pule“, nadodao je veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ole Henrik Frijs-Madsen.

Podsjetimo, izložba je posvećena Hans Birch Dahlerupu, danskom admiralu koji je 1849. godine prihvatio poziv austrijskog cara i otputovao u Hrvatsku, što je zauvijek promijenilo njegovu, ali i sudbinu grada Pule. Posjetitelji ove izložbe imat će jedinstvenu priliku iskusiti neispričanu priču ovog danskog admirala kroz prikaze dijelova njegovih memoara koji dosad nisu prevedeni na hrvatski jezik.

Prije samog otvaranja izložbe, gradonačelnik Zoričić upriličio je prijem u Komunalnoj palači za veleposlanika Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ole Henrik Frijs-Madsena koji je stigao u pratnji supruge gospođe Ane Peraice. Prijemu su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Emina Popović Sterpin te voditelj Odjela za javnu diplomaciju i kulturne odnose Veleposlanstva Danske Tomislav Gugo.

Nakon prijema u Komunalnoj palači, gradonačelnik Zoričić je uvažene goste iz Danske poveo u zajedničku šetnju simboličnog imena „Tražeći tragove Danske“. Krenulo se Kandlerovom ulicom sve do klupice Karen Blixen, danske spisateljice poznate pod imenom Isak Dinesen.

Svi opisani događaji dio su dvodnevnog programa pod nazivom „Tragovi Danske u Puli“ koja je nastala kao plod zajedničke suradnje Grada Pule, Veleposlanstva Kraljevine Danske, Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, Kina Valli, danskog Ministarstva za kulturu i palače i Kraljevske knjižnice Danske.                                                                                                         

Odgovori

Pin It on Pinterest