Potpisan Sporazum o sufinanciranju Centra podrške 521

U ponedjeljak, 13. studenog 2023. godine potpisan je Sporazum o sufinanciranju inovativne socijalne usluge u zajednici Centar podrške 521 kojeg su uz Grad Pula-Pola potpisali i Grad Vodnjan-Dignano, te općine Barban, Fažana-Fasana, Ližnjan-Lisignano, Marčana, Medulin i Svetvinčenat.

„Uloga Centra u zajednici je doprinijeti njenom boljem funkcioniranju i tu je svoju ulogu, vjerujemo, opravdao. Radujemo se budućim izazovima i prilikama za poboljšanje usluga kako bismo ostvarili naš zajednički cilj, a to je bolja kvaliteta života naših građanki i građana“, rekao je gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić.

Svi ostali načelnici i gradonačelnik su se složli kako je socijalna usluga koju pruža Centar podrške izuzetno važna te su se zato vrlo rado odazvali sufinanciranju.

Potpisivanju je prisustvovala i p.o. pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule Ivana Sokolov koja je iznijela podatke o uslugama koje pruža Centar podrške 521 i izazovima s kojima se susreće.

U 2024. godini ukupni troškovi aktivnosti Centra iznosit će 80.000 eura koji će biti osigurani u proračunima gradova i općina i to iz proračuna Grada Pule 70 posto te ostalih općina i grada 30 posto. 

Od 10. studenog 2022. godine, kada je otvoren, pa sve do kraja listopada 2023. godine, Centar podrške 521 pružio je 402 usluge za 212 korisnika s područja Pule i Puljštine. Najveći broj korisnika dolazi iz Grada Pula-Pola – 145, zatim iz Ližnjana 19, Medulina 12, Vodnjana i Marčane po devet, iz Fažane sedam te Barbana i Svetvinčenta po dvoje. Izvan područja Puljštine usluge su pružene za sedam korisnika.  

Centar pruža raznovrsne usluge. Od jednostavnih situacija gdje je potrebno samo usmjeriti korisnike prema pružateljima usluga do iznimno složenih slučajeva gdje je potrebno voditi korisnike kroz cijeli proces, od popunjavanja zahtjeva do pomoći u pisanju životopisa i pronalasku posla. Zbog potreba korisnika razvijena je suradnja i s pravnim klinikama pravnih fakulteta u Osijeku i Zagrebu te s Udrugom „Homo“. Ovaj široki spektar usluga ukazuje kakve su sve potrebe u zajednici, ali i na činjenicu kako postoji volja za rješavanjem.

Iako većina korisnika spada u skupinu osoba koje su u nepovoljnom društvenom položaju, važno je istaknuti kako Centar podrške 521 nije ograničen samo na tu populaciju. Usluge Centra dostupne su svima, bez obzira na njihovu poziciju u društvu.

Osim usluga za pojedince, Centar surađuje s ustanovama, organizacijama i lokalnim/regionalnim samoupravama, pružajući preporuke i pomažući u rješavanju konkretnih slučajeva. Ova suradnja širi utjecaj Centra i doprinosi boljem funkcioniranju zajednice općenito.

Tijekom gotovo godinu dana rada, identificirani su i određeni izazovi vezano uz potrebe, ali i  informiranost javnosti o dostupnim uslugama.

Posebno se ističu sljedeći izazovi:

  1. Usluge gerontodomaćice: Iako korisnici znaju za ovu uslugu, često se suočavaju s nedostatkom dostupnih sati/dana i listama čekanja. Također, mnogi korisnici imaju nerealna očekivanja o opsegu poslova gerontodomaćice. Potrebno je jasnije komunicirati o prirodi i opsegu ove usluge kako bi se smanjile nesporazumi.
  2. Usluge osobnih asistenata: Osobe s invaliditetom izražavaju potrebu za ovom uslugom, a donošenjem novih zakona očekuje se da će se njihove potrebe bolje zadovoljiti.
  3. Mentalno zdravlje: Sve češće se javljaju osobe koje traže podršku za svoje mentalno zdravlje, ali žele da to bude diskretno i anonimno. Mali broj korisnika je upoznat s uslugama Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZJZIŽ, a većina ih povezuje s uslugama za ovisnike. Potrebno je povećati svijest o dostupnim uslugama i približiti ih potencijalnim korisnicima.
  4. Prevencija kroničnih bolesti i prehrana: Potrebno je intenzivnije informiranje o aktivnostima Savjetovališta za prehranu kako bismo educirali širu populaciju o važnosti zdravih navika.
  5. Pristupačno stanovanje: Primijećen je porast potražnje za dugoročnim najmom stanova. Potrebno je razmotriti strategije za pristupačno stanovanje.
  6. Problemi s obveznim zdravstvenim osiguranjem: Predložen je efikasniji postupak kako bi se ubrzala obnova obveznog osiguranja za osobe koje su propustile prijaviti se unutar propisanog roka. Time bi se smanjilo dupliranje postupka vještačenja i ubrzalo pristup usluzi obveznog zdravstvenog osiguranja.

Centar za podršku 521 smješten je u ovom poslovnom prostoru kojeg je Grad Pula – Pola dodijelio za potrebe obavljanja aktivnosti na adresi Zagrebačka 18. Prostor je adaptiran i prilagođen u potpunosti osobama s invaliditetom. Centar podrške je važan kako za Pulu tako i za Urbano područje Pula jer zahvaljujući projektu i sredstvima koja su se zajedničkim angažmanom povukla omogućuje se najpotrebitijima inovativna socijalna usluga. Osnovne aktivnosti Centra podrške 521 su pružanje pomoći građanima na njihov poziv ili upit,  savjetovanje građana, terenski posjet po općinama i gradovima Puljštine i  informiranje.

Usluge Centra dostupne su svima na adresi Zagrebačka 18, putem telefona 521 522, e-maila centar.podrske521@pula.hr, a više informacija možete pronaći na poveznici https://cp521.pula.hr/.

Odgovori

Pin It on Pinterest