Tjedan u Kinu Valli: Japanski film, patologija osmijeha i 10. Igre gladi

U tjednu od 16. do 22. studenog Kino Valli prikazuje filmske novitete “Igre gladi: Balada pjevica i zmija”, “Ta luda vjenčanja 3”, “Trolovi 3: Bend na okupu”; nastavlja klasicima  Wesa Andersona, u znaku je japanskoga filma i haiku poezije, a donosi i dva gostovanja.

RAZGOVOR O PATOLOGIJI OSMIJEHA

Film Vanje Juranić “Samo kad se smijem” osvojio je na ljetošnjem Pulskom filmskom festivalu nagradu Kino mreže za poticanje distribucije, a u Pulu se vraća kao povod za razgovor. Bit će prikazan u četvrtak, 16. studenoga u 18:00 sati. Uslijedit će tribina “Psihijatrija i film” naslova “Samo kad se smijem – patologija osmijeha” pod vodstvom redatelja i kritičara Elvisa Lenića, a gost će mu biti klinički psiholog Velimir Todorović. Društvo hrvatskih filmskih kritičara provodi tribine s idejom da se o prikazanom filmu govori iz filmske i medicinske perspektive te da se uključi i publiku da podijeli svoja razmišljanja.

Film Vanje Juranić s Tihanom Lazović i Slavkom Sobinom u glavnim ulogama nadahnut je poznatim zadarskim slučajem kada je žena, žrtva obiteljskog nasilja, u samoobrani usmrtila svog supruga. Redateljica realističkim stilom prikazuje slučaj žene koja se našla u vrtlogu obiteljskog nasilja, čime postiže emocionalni i psihološki efekt kod redatelja, a film otvara brojna vrlo aktualna društvena pitanja. Koliko ima takvih slučajeva u kojima se iza sjajne obiteljske fasade krije okrutna stvarnost, kako institucije rade svoj posao i koliko svi mi u tome možemo pomoći? Projekcija filma je besplatna.

CIKLUS JAPANSKOG FILMA I HAIKU POEZIJA

Ciklus japanskog filma u Kinu Valli 20. studenog otvara veleposlanik Japana Iso Masato, a na otvaranju će biti predstavljeni pobjednički radovi 4. međunarodnog natječaja za haiku poeziju. Od 95 prijavljenih autora iz više od 20 zemalja, najboljih 16 odabrat će priznati hrvatski haiku pjesnici Aljoša Vuković i Dejan Pavlinović. Filmski program istog dana otvara obiteljska drama “Nakon zalaska” (r. Michio Koshikawa) koja tematizira posvajanje i često puta komplicirane obiteljske odnose. Dan nakon bit će prikazana drama “Nosari: Nestalna vječnost” (r. Tatsuya Yamamoto) o prevarama i lažnom predstavljanju koje nije rijetkost u Japanu, a najčešće se mladi predstavljaju osobama starije dobi tvrdeći da su im unuci, sve zbog materijalne koristi. Sportska drama “Awake” o mladiću je koji je silno želio postati vrhunski igrač shogija (japanskog šaha), a stvar se zakomplicira kad otkrije mogućnosti umjetne inteligencije. Ciklus završava komedijom “800 laži” (r. Masaharu Take) o trgovini antikvitetima i prevarama na koje su spremni njeni protagonisti.

DOKU DAN – SLOŽENI LJUBAVNI ODNOS I KOLIKO SMO SPREMNI NA KOMPROMISE

Doku dan u Kinu Valli 21. studenog donosi dokumentarac “Snajka: Dnevnik očekivanja”, a pulskoj publici predstavit će se redateljica Tea Vidović. “Snajka” je topla i zabavna priča o složenom ljubavnom odnosu dvoje mladih iz različitih kultura – Tei i Mirsadu, hrvatsko-romskom paru i pokušaju zajedničkog života razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su spremni pristati. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustit će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima.

REDOVNI PROGRAM, MATINEJA ZA UMIROVLJENIKE

U redovnom filmskom programu premijerno se prikazuju “Igre gladi: Balada pjevica i zmija”, prequel uspješne franšize, a ove, desete “Igre gladi” smještene su 64 godine prije prvog filma.

Slijedi komedija “Ta luda vjenčanja 3”, nastavak uspješne komedije o obitelji Verneuil, a zapravo o roditeljima koji muku muče sa svoje četiri kćeri – od kojih se ni jedna nije udala “po mjeri”. Film će uz redovno prikazivanje biti i na programu “Matineje za umirovljenike” 21. studenog u 10 sati.

Poppy i Branch vraćaju u novom poglavlju u popularnoj glazbenoj franšizi Dreamworks Animationa “Trolovi 3 – Bend na okupu”. Njih dvoje konačno su i službeno par, a kako se zbližavaju, Poppy otkriva da Branch ima tajnu prošlost.

Retrospektiva Wesa Andersona nastavlja se animiranom komedijom “Fantastični gospodin Lisac” te romantičnom komedijom “Kraljevstvo izlazećeg mjeseca”, a do kraja studenog od istog autora gledat ćemo još i “Hotel Grand Budapest”.

KNJIŠKI ŽIVOT KINA VALLI

Kino Valli priključilo se hvalevrijednom projektu Book Patrol kojem je cilj poticati čitanje i druženje uz knjigu i to na način da ljudi poklanjaju i razmjenjuju knjige. U predvorju Kina Valli postavljena je kutija Book Patrola, a u njoj se mogu ostaviti knjige koje će preuzeti vrijedna ekipa Book Patrola i dalje ih smjestiti u kućice za knjige u parkovima Monte Zaro i Mornaričkom parku kako bi bile dostupne svima.

Odgovori

Pin It on Pinterest