2. Istra u glazbi riječi i slici

BPW PULA u sklopu mjeseca poduzetništva želi predstaviti poslovne žene, svoje članice, u drugačijem svjetlu.

Druga BPW manifestacija poduzetnica u kulturi: Istra u glazbi, riječi i slici  nastavak je inicijative iz 2022.godine, s ciljem da se javnosti prikažu Istarske poduzetnice kojima je kultura diskurs u različitim pojavnim oblicima:  pjesme, slike, riječi. 

AutoricaDjeloO autorici i djelu
Alida PerkovPoezijaAlida Perkov, diplomirana ekonomistica i doktorica znanosti i umirovljena predavačica na Politehnici Pula. Osnivačica  je i predsjednica BPW Pula od 2001.godine, te Hrvatska predstavnica u UN u Genevi za žensko poduzetništvo od 2001-2004.godine. Autorica je i suautorica više monografija iz ekonomske povijesti Istre, te tridesetak znanstvenih radova. Poeziju piše od srednjoškolskih dana i objavljuje u časopisu Istarski borac početkom 70tih godina. Uglazbljene su joj dvije pjesme: Moj Ližnjan ( godine 1967. stihove uglazbili i izvodili sastav Sinovi mora, a godine 2023, iste stihove, novu kompoziciju za zborsko pjevanje uglazbila Djeni Dekleva Radaković). Kalamari ( 2023 stihove uglazbila Djeni Dekleva Radaković, praizvedba u interpretaciji zbora Roženice u Poreču u lipnju 2023. na susretu Naš kanat je lip). Pjesma Nemoj zgubiti ljubav, objavljena je na susretu pjesnika Verši na šterni, Vižinada 2023.godine. Predstaviti će pjesmu Polaer Kaiserball i Velikoj majci.
Dorijana MočibobUmjetničke kreacije na sviliDorijana Močibob, rođena 1968 u Novigradu. Žena, majka i baka. Kreativka, poduzetnica, zaljubljenica u prirodu, živi  i stvara u Močibobima u okolici Motovuna. Iz hobija se počela baviti oslikavanjem svile, a onda je 2013 godine odlučila okrenuti novu stranicu i hobi pretvoriti u svoju profesiju. Ušla je u poduzetničke vode i pokrenula vlastiti brend unikatnih svilenih modnih dodataka pod nazivom MONTARO. U Motovunu vodi svoj Art studio galeriju u kojem osim svojih unikatnih svilenih radova u ponudi ima i slike kćerke i supruga. Oslikavanje svile je prije svega njezina velika strast a oslikavanjem posebnom “solnom tehnikom” postiže uvijek nepredvidljive i neponovljive efekte. U svaki njezin rad utkana je emocija viđenog ili proživljenog, jer upravo su emocije to što je pokreće i zato svaki Dorijanin rad priča svoju priču. Svojim pričama nastoji uvijek raditi i na promociji Istre te je tako njezina “nosiva umjetnost” obojana bojama prirode koja nas okružuje i ocrtana linijama formi delicija i ljepota naših krajolika. Svoj je 10-godišnji rad ove godine okrunila i predstavljanjem svoje prve kolekcije ljetnih haljina pod nazivom “Butterfly touch” te bila nagrađena i počašćena gostovanjima na HRT-u. Predstaviti ću se svilenim šalom naziva: Colours of Istria
Dragica DorićMoj Ližnjan, akril na platnuDragica Dorić, radi kao učiteljica razredne nastave u Područnoj školi u Šišanu. U radu s djecom primjenjuje svoje kreativne sposobnosti u svim područjima odgojno-obrazovnog rada.  Kao specijalist kreativnog menadžmenta  ima kompetencije za dobro vođenje i organiziranje školskih i izvanškolskih projekata. U tijeku je provedba njezinog projekta “Ljudi našega kraja” u medulinskoj školi te priprema programa za pokretanje CuvisArt radionica u sklopu KUD Kuje u Ližnjanu.   Slikarstvo je bila njezina ljubav od školskih dana, a unazad dvije godine intenzivno se njime bavi. Sklona je apstraktnim motivima. Zanimaju je različite tehnike slikanja, ali najčešće  koristi  akril na platnu. Motive i inspiraciju nalazi u svom okruženju, a naročito ju privlače krajolici užeg zavičaja, koje će prezentirati na predstojećoj manifestaciji pod nazivom “Mirisi i strukture Marlere”. Voli se izražavati u velikim formatima i kombinirati kolaž-tehniku s akrilnim bojama. Odabirući različite materijale poput pijeska, zemlje, tekstila i mediteranskoga bilja stvara prepoznatljivu vizuru rta Marlere gledanu odozgo, s osebujnim mirisima i strukturama. Dragica stvara slike  spontano i s puno entuzijazma, želeći prenijeti na platno svoju viziju doživljenoga.
Elis LovrićKanat od mora na japanskom jezikuElis Lovrić je akademska glumica i kantautorica koja svojim djelima ispisuje nove stranice identiteta labinske cakavice i naše istarske i hrvatske umjetnosti. Dala je svom materinjem govoru dostojanstvo svjetskog jezika, izdigla ga iznad dosadašnje upotrebe toliko da njenu glazbu i riječi izvode ne samo u Hrvatskoj već i u dalekim krajevima svijeta pjevajući našu domaću riječ. Tako za nepunih mjesec dana Elis odlazi na turneju u Japan na kojoj predstavlja dvostruko vinil (LP) izdanje svog albuma “Kanat od mora – 海の歌” (Umi no uta) gdje, osim pjesama na materinjoj cakavici, pjeva i na japanskom jeziku. Kao i na turneji u Brazilu, održat će i radionice u kojima će japanske polaznike podučiti pjevati na našem jeziku. U Japanu će predstaviti i istoimenu, prvu ikada, labinsko-japansku knjigu pjesama. Elis je poliglota, pjesme su joj prevedene na 10 jezika na koliko ih i pjeva i zahvaljujući njenom radu labinski je dijalekt postao zaštićeno nematerijalno dobro RH, a ona njegova ambasadorica i promotorica u cijelom svijetu. U svojim projektima, Elis je “all in one”, od A-Ž osoba: začetnica, ideotvorac, autorica, redateljica, producentica, voditeljica i naposljetku, studijska i scenska  izvođačica projekta. Ona je i prva hrvatska kantautorica koja je pjevala u EU Parlamentu u Bruxellesu 2022.g. i ponosna je autorica službene himne najstarijeg hrvatskog  filmskog  festivala – našeg “Pula Film Festivala”, skladbom naziva “Film pod zvijezdama”.
Marija RibarićPoezijaMarija Ribarić, rođena u Semiću 13.10.1964. Školovanje: Lupoglav Pazin i studij u Mariboru. Radi u Buzetu te živi u Buzetu i Semiću. Hobi: Poezija, knjige i pjevanje Objavljene samostalne zbirke poezije: Mojo Semiće (1999.), Zubalj va srcu (2014.) Etno slikovnica: Semičke štuoriji-Priče iz Semića (2001.) Zastupljena u zajedničkim zbirkama: Buzetski zbornik od 1999.g.nadalje ( Katedra čakavskog sabora), Lupoglavski zbornik (od 1997 nadalje), Zbornik Općine Lanišće (2010.), Buzeštice (POUO Buzet 2007.), Verši na šterni od 1995-2022.-uz nekoliko izostanaka, Pjesnička panorama Verši na šterni (G.K.Poreč 2014.), Seljanski susreti (Kud Stjepan Žiža Rovinjsko selo 2013.), Lipa nam je Istra (KIT GRM 2011.), Kolana besid 1,2,3,4,5 ( Marijada-pjesnikinje Marije),(Udruga za očuvanje i promociju nasljeđa Kanfanar. Piše poeziju i priče na standardu i na lupoglavsko-semićkem govoru. Želi svojim pisanjem i recitiranjem promicati govor svog rodnog kraja, dati priliku drugima da ga čuju. Često je gošća u školama i najviše je raduju dječji osmjesi, pitanja i zanimanje za njene pjesme jer je u svojim uradcima jako zastupljena dječja poezija i priče za djecu. Posebnu poveznicu ima i s Marijama s kojima smo zajednički promovirale pet zbirki poezije. Jedini natječaj na koji se prijavljuje  i posebno se njemu rado veseli i odaziva je Verši na šterni.
Marilena DužmanPredstavljanje knjigeMarilena Dužman diplomirana je ekonomistica, majka dvoje djece koja živi i radi u Ližnjanu. Zajedno sa suprugom već dugi niz godina vodi uspješnu tvrtku za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda, a bavi se i iznajmljivanjem apartmana. Pisanjem se počela baviti sasvim neplanirano i do sada je, sve u vlastitoj nakladi, objavila deset romana: Gdje mi je psihijatrica?, Razgovori s ginekologom, Mrtav, a gladan, Haker i Nina samo su neki od naslova. Zbog korištenja čakavštine zapažena je u Općini Ližnjan, koja joj je 2021. godine uručila nagradu za osobite uspjehe i postignuća u književnoj umjetnosti te promociji Ližnjana i ližnjanskog govora u svojim književnim djelima. O njoj je napisan članak u godišnjaku Jurina i Franina za 2022.godinu. Sa svojim je romanom Hladno srce osvojila nagradu BOOKtiga za 2023. godinu. Nagrada se dodjeljuje autoru najčitanije knjige u svim istarskim narodnim knjižnicama, a ovo je prvi put da je istarska autorica dobitnica ove nagrade. Njezino korištenje čakavštine zapazili su i u INK-Istarskom narodnom kazalištu, te je pozvali na suradnju. Krajem 2022. godine napravila je adaptaciju engleskog teksta na čakavštinu, i to na čakavicu njezinog Ližnjana. Premijera Levan Beach Hotela izvedena je početkom ove godine, a izvedena je i na 12. Bobijevim danima smijeha u Zagrebu. Čest je gost brojnih knjižnica diljem Hrvatske i vrlo aktivna na društvenim mrežama.
Nela NačinovićAZ SPL’JU Kazivanje stihova nepoznatog glagoljaša.Nela Načinović, dugogodišnja djelatnica u kulturi dobitnica je odlikovanja Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1998. za osobite zasluge u kulturi. Sudjelovala je i izlagala na raznim stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu kao i brojnim programima na promicanju Knjižnice i knjižničarstva te kulture čitanja. Tijekom svog rada realizirala je brojne projekte.
Patricija Brumnić OtočanPredstavljanje pripovjetke o Foški Doblanović iz SmoljanciPatricija Brumnić Otočan , Pazinjanka, rodom je iz Svetvinčenta. Odgojiteljica je predškolske djece po struci i od malih nogu voli proučavati povijest svoga kraja . Nakon predstavljanja  biografije Foške Doblanović na Čakavskom saboru 2021 godine u Pazinu započela je dublje istraživati o događaju koji se zbio tokom Drugog svjetskog rata u Savičenti. Tako je nastala knjiga o heroini Drugog svjetskog rata već zaboravljena od svojih sumještana.
Sanja GrgorinićIstarski motivi, ulje na platnuSanja Grgorinić, diplomirana inženjerka strojarstva, cijeli svoj radni vijek bila je Uljanikovac, zadnje 4 godine učiteljica fizike u Osnovnoj školi. Bavi se amaterski slikanjem petnaestak godina, akril, akvarel, batik i zadnje 3 god keramika. Sudjelovala na nekoliko grupnih izložbi. Izložiti će: Crkva blažene djevice Marije u Ližnjanu i Brodi – u batik tehnici.
Slavica BezićUmjetničke kreacije na sviliSlavica Bezić, vlasnica obrta S-HAND ART, obrta za izradu suvenira i oslikavanje svile. Oslikavanjem svile bavi se već 20-tak godina. U početku je to bila samo „jednostavna“ izrada šalova i marama, da bi tijekom godina, razvijajući razne tehnike i dostupan potreban materijal, došla do izrade kravata, svilenih tunika, haljina, sjenila za lampe pa i nakita od raznoraznih ostataka svile. U svom kreativnom svijetu isprobavala je različite medije; od izrade nakita, filcanja, keramike ali uvijek se vraća svili i svaki je puta napravila korak dalje u izazovu koji pruža sama ljepota oslikavanja svile. Inspiraciju nalazi na svakom koraku, u svakom godišnjem dobu, bilo da je to list koji padne sa stabla u prekrasnim bojama jeseni ili tek rascvjetali cvijet u proljeće. Današnjom prezentacijom želja joj je pokazati da se oslikanom svilenom maramom može prezentirati naš Grad i jedan mali dio predivne povijesti. Antički mozaik „Kažnjavanje Dirke“ koji potječe iz vremena između 2. i 3. stoljeća, jedan od najljepših mozaika iz tog doba na svijetu, podijeljen je na 40 ukrasnih polja a ovdje je samo jedan mali komadić, na njezin način, na svili, prikazan dio naše povijesti.
Tanja Zadražil DžidaUmjetnička kreacija odjeće koju nosi Elis LovrićTatjana Zadražil Džida rođena u Zagrebu, studirala na Tekstilno tehnološkom fakultetu, Dizajn odjeće i tekstila. Svoj rad u struci zapocinje radom u DTR- u kao konstruktor i modelar. 2004.g otvara svoj prvi obrt “Tanja “. Iza sebe  Tatjana ostavlja trag kroz rad u projektima sa agencijama TBWA, Bruketa&Žinić, Imago, kostimografiji u plesnim predstavama koreografkinje Jasne Tarbuk, modnih revije Fashion week-a, kao dio tima u garderobi filmova Igora Mirkovića, taktilnih radionica za djecu sa poteškoćama u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Kao dizajner u Adesignu surađuje sa Povijesno i pomorskim muzejem Istre u izradi replika kostima, te sa zborom Kuje iz Ližnjana. Posebnu  suradnju ostvaruje sa kantautoricom i akademskom glumicom Elis Lovrić koja svojim prebogatim talentom nadahnjuje i pruža Tatjani prostor za nove izazove i stvaranje kroz kostimografiju i scenografiju. Ta suradnja posebna je i po tome sto je nastala unutar naše BPW zajednice koja svemu daje dodatnu vrijednost.
Vesna Nežić RužićŽlica puna ljubavi, predstavljanje autorske kuharicePoznata istarska pjevačica etno-pop i zabavne glazbe sa statusom glazbene umjetnice, ujedno i diplomirana pravnica, rođena je Puležanka . Završila paralelno Klasičnu gimnaziju „Branko Semelić“ i Srednju glazbenu školu „Ivan Matetić Ronjgov“ u Puli, a nakon toga i Pravni fakultet u Rijeci. U pravnoj struci radila je punih 13 godina, a glazbom se bavi cijeli svoj život. Dobitnica je nagrade „Status“ Hrvatske glazbene unije u povodu 40. obljetnice uspješne pjevačke karijere. Rekorderka je po broju nastupa na Festivalu „Melodije Istre i Kvarnera“, na kojem je nastupala već 27 puta i dobila niz nagrada, od nagrada „Roženica“ za korištenje istarskog melosa, brojnih nagrada publike po gradovima i ukupno, nagrada žirija, nagrada za najizvođeniju pjesmu MIK-a, pa do jubilarnih nagrada. Osim na MIK-u, nastupala je i na drugim festivalima, kao na pr.: „Čansonfest“ Kastav, „Hrvatski radijski festival“, „Zagorska krijesnica“ Krapina, „Kninfest“ Knin, „Brodfest“ Slavonski Brod, „Marko Polo Fest“ Korčula, „Karnevalfest“ Split, „Karnevalfest“ Kostrena, „Bis Fest“ Bakar i dr. Održala je niz nastupa i samostalnih koncerata, te sudjelovala u nizu humanitarnih manifestacija. Snimila je više od 15 video spotova. Već dugo godina nastupa za naše iseljenike u Americi i Kanadi, gdje kroz svoju glazbu promovira Pulu i Istru. U svojoj četrdesetogodišnjoj karijeri surađivala je sa nizom glazbenih sastava, najčešće s „Anelidima“ i „Magnolijom“, zatim sa Puhačkim orkestrom Grada Pule, KUD-om „Lino Mariani“, zborom „Encijan“, a nastupa i u programu „Vesna Classic“ s flautisticom Natašom Dragun i klavijaturisticom Anicom Franjul., kao i s Davidom Danijelom. Članica je organizacije BPW – Prvog hrvatskog kluba poslovnih žena Pula od njenog osnutka prije 20 godina. Neke od njezinih najpoznatijih pjesama su: Lovor i ruže, Neka sviri roženica, Martinja, Sve dok živu istrijani, Ča su lipi, Puna je Pula rikordi i pensiri, To san ti ja, Volin te Istro, Rožica, Suze na rastanku, Žena kao ja, Ljubav zavajka, Dragi kanat (duet sa Eleonorom Turčinović), Malo nas je da se dilimo (duet s Oliverom Berekinom), Na kantunu i Gremo rože brati (dueti sa Sergiom Pavatom), Pola mia, Istria bella, Kako tebe ne voljeti i brojne druge. Voditeljica je i urednica emisije „Volin te Istro“ na pulskoj TV Novi. Vesna kao iskusna domaćica u ovoj kuharici donosi recepte koje je sve sama osobno pripremila, probala i fotografirala, a  mnoge od njih već je i objavljivala u specijaliziranim kuharskim časopisima.

Odgovori

Pin It on Pinterest