Valamar Amicor Green Resort u najužem izboru za europski ‘Hotel Innovation Award 2023′

Valamar Amicor Green Resort izabran je kao jedan od tri finalista za „Hotel Innovation Award 2023“ priznanje koje se dodjeljuje istaknutim novim hotelima na području Europe, ove godine s fokusom na održivost. Od 12 nominiranih hotela, Valamar Amicor Green Resort ušao je među prva tri te je posebno istaknut kao primjer održive gradnje i usluga za goste

Valamar Amicor Green Resort dobitnik je prestižnog priznanja kao jedan od tri finalista ovogodišnjeg izbora ‘Hotel Innovation Award 2023’. Nagrada se ove godine dodjeljuje hotelima ili hotelskim brendovima koji su se istaknuli kao lideri u području održivosti u Europi. Na svečanoj dodjeli priznanja u Beču sudjelovali su Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar i  Željko Bjelobaba, direktor Valamar Amicor Green Resorta.

Valamar Amicor Green Resort na otoku Hvaru, prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj, otvoreno je 2022. godine. Izgrađeno je u skladu s načelima održivog razvoja te osmišljeno prema nZEB standardu, što implicira gotovo nultu potrošnju energije. Prvi je turistički projekt u Hrvatskoj koji je koristio modularnu gradnju i ekološki prihvatljive, odnosno energetski učinkovite materijale. Za vrijeme gradnje očuvana je priroda i postojeće zelenilo. Valamar Amicor Green Resort koristi 100 % zelene energije kako bi se smanjio ugljični otisak, ne izdaje papirnate račune i ne koristi jednokratnu plastiku, a 78 % hrane dolazi od lokalnih dobavljača.

Za izgradnju vila u resortu korišteno je drvo kao jedan od najodrživijih građevinskih materijala te je postignuta maksimalna kvaliteta zraka unutar smještaja. U vilama je ugrađena i smart home tehnologija koja omogućuje mjerenje potrošnje vode, energije i CO2 otiska, rasvjeta je štedljiva, a sva vozila u resortu su električna. Osim što je eco friendly, resort je prilagođen i ljubimcima, pa je tako u odabranim sobama dostupan sadržaj Wow Wow Pet Friendly holiday.

“Iznimno smo ponosni da je prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj, Valamar Amicor Green Resort, primio ovako visoko priznanje za održivost i inovativnost od strane struke, i to na razini cijele Europe. Time je Valamar čvrsto pozicioniran kao lider u održivom razvoju turizma, očuvanju prirodnih resursa i podizanju kvalitete života u destinacijama. Strateška ulaganja Valamara u održivost do 2025. godine iznosit će oko 50 milijuna eura s fokusom na razvoj ljudskih resursa u turizmu, destinacije, turističku infrastrukturu, održive i lokalne dobavljače i zaštitu bioraznolikosti”, izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamara.

Valamar je u 2023. godini nastavio snažno ulagati u održivi turizam. 100% električne energije za cijeli portfelj dolazi iz obnovljivih izvora, od čega fotonaponske elektrane u Valamar hotelima i ljetovalištima pokrivaju 6% ukupnih potreba. Emisije stakleničkih plinova smanjene su za 67 % od 2015. godine, kada je uloženo preko 65 milijuna eura u obnovljive izvore energije, energetsku učinkovitost, razvoj destinacija te brojne programe za zaposlenike i podršku zajednici. Realizirana su daljnja ulaganja u dekarbonizaciju s ciljem ugljične neutralnosti u prvom i drugom opsegu do 2025. godine. Ove godine Valamar je po prvi puta izvijestio i o indirektnim emisijama ugljičnog otiska u dobavnom lancu, te je razvio kriterije održive nabave koje će u narednom razdoblju postati obavezne za sve dobavljače. Kroz različite inicijative za očuvanje prirodnih resursa i bioraznolikosti, Valamar brine za preko 80,000 stabala i svake godine zajedno s gostima sadi tisuće novih stabala. Čak 78% hrane i pića u Valamaru domaćeg je porijekla. Valamar Amicor Green Resort, prvo eko ljetovalište u Hrvatskoj, primilo je niz priznanja za inovativnost i održivost na europskoj razini.

U rujnu ove godine, Valamar je postao prva turistička kompanija iz Hrvatske koja je pristupila UN Global Compactu – najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i globalnoj „Science Based Targets“ (SBTi) inicijativi koja okuplja kompanije koje su se obvezale smanjiti emisije stakleničkih plinova u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma i znanosti o klimi. Valamar je već smanjio svoj ugljični otisak za 70 %, a 100 % električne energije koja se koristi u hotelima, resortima i kamp-resortima dolazi iz obnovljivih izvora. Godine 2022. i 2023. Valamar je osvojio Green Prix, nacionalnu nagradu za uspješne zelene projekte.

Odgovori

Pin It on Pinterest