“Roverski čakavski na Vodnjanštini”

U petak, 8. prosinca 2023., s početkom u 18 sati u Sali za vjenčanja u Vodnjanu (Narodni trg) održat će se predavanje dr. sc. Valtera Milovana “Roverski čakavski na Vodnjanštini” (Le parlate roveresi ciacave del Dignanese). Predavanje se održava u okviru programa “Upoznajmo Vodnjan – Conosciamo Dignano”, s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan-Dignano, Istarsko povijesno društvo – Società Storica Istriana i Knjižnica Vodnjan – Biblioteca di Dignano.

Govori Roverije i južne Istre pripadaju jugozapadnom istarskom dijalektu. U izlaganju će biti riječi o čakavskim govorima sela vodnjanskoga kraja, govora koji su zabilježeni i opisani u “Rječniku roverskih i okolnih govora”, koji su Goran Filipi i Valter Milovan priredili prema ostavštini Slavka Kalčića. Nakon osnovnih značajki roverkih govora, bit će izneseni zanimljivi primjeri vezani za običaje i fešte. Potom će se ukazati i na načine nastanka dijalektalnoga rječnika te na važnost lokalnih kazivača, koji čine temelj svakoga istraživanja jezika na terenu.

Doc. dr. sc. Valter Milovan (Pula, 1975.) predaje kolegije iz talijanske književnosti i kulture na Odsjeku za talijanistiku Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a javnosti je poznat i kao kantautor pod umjetničkim imenom Maer. Bio je i novinar kulture u Glasu Istre. Autor je više znanstvenih članaka, zatim knjiga “Bilješke o Pasoliniju”, “Hrvatsko-talijanski razgovorni priručnik” te suautor “Rječnika roverskih i okolnih govora”. Preveo je “Svi smo u opasnosti” (izbor iz Pasolinijevih eseja), “Jedan od mnogih epiloga” (s Mladenom Machiedom, izabrane pjesme P. P. Pasolinija) te dvije Pasolinijeve drame, “Calderòn” i “Svinjac”. Glazbeno mu je stvaralaštvo dostupno u albumima: “Neradni dan” (2012.), “Hereza” (Livio Morosin & Maer, 2018.), “Žuti bog” (2020.) te mini album “Yeah, Right” (2023.).

Odgovori

Pin It on Pinterest