Otvorena izložba GIF animacije i digitalne fotografije u galeriji Novo

06.12.2023. – GALERIJA NOVO (Laginjina ulica 7, Pula)

Otvorenje putujuće izložbe GIF animacije i digitalne fotografije izrađene u sklopu projekta ”U istom filmu – korak dalje” udruge Metamedij održano je u srijedu, 6. prosinca u pulskoj galeriji Novo. Nositelj projekta je udruga Metamedij, a partneri su Škola za odgoj i obrazovanje – Pula, Kino Valli, Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice i Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

U sklopu projekta održane su kreativne radionice fotografije i animacije, prilagođene ciljanoj skupini te su nastali radovi polaznika dio postava putujuće izložbe diljem Istre i u Zaboku. Radionicu GIF animacije vodile su Franka Tretinjak i Dina Milovčić, dok je radionicu digitalne fotografije vodio Ivan Idžojtić.

Okupljene je na otvaranju pozdravila Marijeta Bradić, voditeljica galerije Novo koja je kazala da se radi o trećoj izložbi koja se održava u ovom novom galerijskom prostoru.

– Vrlo mi je drago što je ovo jedna od prvih izložbi koje se održavaju u našoj galeriji. Nadam se da će i druge izložbe biti inkluzivne te da će biti otvorene i pristupačne svima. Isto tako nadam se da ćemo se nastaviti družiti u ovakvom broju i idućih godina, kazala je Bradić i predala riječ Marinu Jurcanu iz udruge Metamedij.

On je pozdravio sve uključene u projekt U istom filmu – korak dalje i dodao da se ovaj hvalevrijedan projekt bliži kraju.

– Ovo je naš zadnji javni događaj prije senzorne projekcije koja će biti održana u kinu Valli. Projekt će se nastaviti u nekom drugom obliku pa ćemo zasigurno nastaviti i sa senzornim projekcijama i s radionicama.

Nataša Šimunov je pozvala sve okupljene da dođu na senzornu projekciju u Kino Valli koja će biti održana u petak 15. prosinca u 11 sati.

– Ovaj put ćemo pogledati kolaž kratkometražnih filmova o jednom simpatičnom animiranom liku koji se zove Koya i koji se susreće s nestašnim predmetima pa ćemo se puno i smijati. Ulaz je besplatan, a sigurna sam da će se puno vas odazvati jer je posjećenost senzornih projekcija uvijek dobra, kazala je Šimunov.

Vanja Marković iz Škole za odgoj i obrazovanje Pula je kazala da joj je drago što su na otvorenje izložbe došli srednjoškolci iz te škole.

– Ovo je treći ciklus projekta koji odrađujemo pod vodstvom udruge Metamedij. U prvom su sudjelovali srednjoškolci, a posljednja dva smo odradili uglavnom s osnovnoškolcima. U razgovoru s kolegicama i učenicima saznala sam da postoji interes za ovakvom vrstom radionica pa bi se i oni uključili u projekt. Ovo su uvijek fantastične mogućnosti za učenje i druženje, a isto tako i da svima pokažemo ono što znamo. Malo tko, iz moje perspektive, zna napraviti GIF, a sada mogu slobodno reći da veliki broj učenika i profesora naše škole to znanje ima. Posebno mi je drago što svake godine kada završavamo jedan projekt možemo najaviti da će početi i novi te se nadam da će tako biti i dalje, kazala je Marković.

Dina Milovčić je kazala da su polaznici u sklopu radionice kroz dva dana pisali priče te izradili kolaže koje su potom animirali u GIF-ove. Ona je zajedno s Frankom Tretinjak vodila radionice u Puli i Krapinskim Toplicama dok je Ivan Idžojtić vodio radionicu digitalne fotografije u Čakovcu.

– Nama je ovaj projekt jako drag jer mislimo da je hvalevrijedan. Volimo održavati ovakve radionice jer pružaju puno i polaznicima i nama stoga se veselimo što će se ovaj projekt i nastaviti. On se iz Pule proširio i na druge krajeve Hrvatske i nadamo se da će biti sve veći i veći, kazala je Milovčić.

Aktivnosti projekta „U istom filmu – korak dalje“, čiji je nositelj udruga Metamedij, sufinancirane su od strane Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Provedba projekta čija je vrijednost 45.000,00 eura, počela je prvog dana rujna, a trajat će do 30. studenog 2023. godine. Kontakt osoba je Marino Jurcan iz udruge Metamedij.

Projekt „U istom filmu – korak dalje“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Odgovori

Pin It on Pinterest