Održana 14. Smotra maslinovog ulja!

Dana 7.12.2023. godine održana je 14. smotra maslinovog ulja Općine Barban. Manifestacija je to koja svake godine nastoji privući što više izlagača s područja Barbanštine, ali i potaknuti sve mještane da se počnu baviti maslinama i maslinovim uljem.

Raznolika ponuda najboljih barbanskih maslinovih ulja i gastronomskih delicija oduševila je svakog posjetitelja, a osim uživanja u vrhunskim maslinovim uljima, naši maslinari i posjetitelji imali su priliku poslušati predavanje Edija Družetića, veterana modernog hrvatskog maslinarstva i najboljeg poznavatelja istarskih maslinara i ulja, na temu „Aktualnosti u maslinarstvu.“

Na smotru se pozivaju isključivo maslinari s područja Barbanštine, koji donose vlastita maslinova ulja za analizu i degustaciju.

Ove godine prijavljeno je sveukupno 38 uzoraka maslinovog ulja s područja Općine Barban, a 18 izlagača je sudjelovalo je manifestaciji. Svaki maslinar koji prvi put kreće u berbu pa i onaj koji ulje ima dugi niz godina, želi znati koliko je njegovo ulje kvalitetno.

Maslinovo ulje s OPG-a Filipović je šampion ovogodišnje smotre, ali svakako je važno istaknuti da su rezultati kemijske analize pokazali da su ulja s Barbanštine izvrsne kvalitete, pa tako ove godine imamo 10 zlatnih medalja, 18 srebrnih medalja te 3 brončane. Ulja su kemijski izvrsna, senzorno su pojačane gorčine, smanjene voćnosti i svježine. 2. mjesto osvojio je Edvard Grgorinić, a 3. Mjesto Toni Pavlić.

Maslinari s područja Barbanštine zaista mogu biti ponosni na rezultate, a vjerujemo da im je ovo veliki poticaj da nastave i dalje proizvoditi vrhunska ulja.

A da bi upotpunili ponudu smotre svi izlagači i posjetitelji mogli su kušati naš Barbanski kolač kojeg je pripremila čuvarica naše tradicije Mirjana Prgomet. Također, mogli su guštati u kuhanom vinu, domaćim rakijama, okusima sira i suhomensatim proizvodima.

Da atmosfera bude na vrhuncu pobrinuli su se naš fantastični duo na harmonici i roženici. Organizator ove manifestacije je Općina Barban zajedno s Turističkom zajednicom,  a pokrovitelj je Istarska županija

Odgovori

Pin It on Pinterest