Promocija zbirke poezije „Kad zatvorim oči vidim modro“ Snježane Vračar Mihelač u Dnevnom boravku

Četvrtak, 14.12.2023. / 20h

Dnevni boravak Rojca

Ovog četvrtka, 14.12.2023. s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku predstaviti će se nagrađivana zbirka poezije „Kad zatvorim oči vidim modro“ Snježane Vračar Mihelač, naše Puležanke s ljubljanskom adresom. Rukopis „Kad zatvorim oči vidim modro“ pobijedio je na VIII Presingovom konkursu za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama i koncem 2022. godine izašao kao njen literarni prvenac u izdanju Društva za afirmaciju kulture – Presing izdavaštva iz Milanovca, edicija Prisustva, koja objavljuje suvremenu regionalnu poeziju.

Rezultati Književnog konkursa “Ulaznica 2023” – Bookvar

Prilikom dodjele nagrade, o zbirci je žiri rekao sljedeće:

Kad zatvorim oči vidim modro je pobjednička zbirka Presingovog natječaja za najbolju regionalnu zbirku pjesama 2022. godine. Prilikom odabira najbolje zbirke uzeta je u obzir osim pjesničkog stila i ostvarenosti zamišljene poetske težnje, još i obuhvatnost, raznovrsnost tema i motiva, ujednačenost kvaliteta, inovativnost… i čitav niz finih nijansi. Autorica je odmjereno i nepretenciozno, a veoma sugestivno uvukla čitaoce u svjetlucavi poetski svijet fine nostalgije i radosti sjećanja, blage ironije mirenja sa upamćenim stvarima koje u sadašnjem trenutku ne iskrsavaju kao elementi (auto)biografije, već kao same poetske činjenice – sve ono što je ostalo, pretvoreno je u pjesmu. Pjesnikinja nas je provela kroz osobni i obiteljski album izdvajajući iz svog iskustva one univerzalne trenutke u kojima bi se i čitaoci mogli prepoznati, ne namećući unaprijed odabranu pouku ili poantu, ne lamentirajući nad stvarima koje su prošle (zato što su prošle), nego izdvajajući iz mora sjećanja dragocjene djeliće mozaika koji zatim, zajedno s voćem i biljem, pticama i insektima sačinjavaju čudesno šaroliki svijet. U njemu pjesnički lik ne mali broj puta izlazi iz vlastite perspektive i upušta se u lirsku naraciju o drugima.“

Prošlog je mjeseca ova autorica osvojila i prvu nagradu na književnom natječaju „Ulaznica 2023.“ za neobjavljene priče, pjesme i eseje kojeg raspisuju i nagradu dodjeljuju časopis „Ulaznica” i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin” u Zrenjaninu https://www.bookvar.rs/rezultati-knjizevnog-konkursa-ulaznica-2023/ . O važnosti ove nagrade govori i činjenica da je na natječaj pristiglo preko tisuću radova iz svih država bivše Jugoslavije i drugih država, tako da ćemo u Dnevnom imati prilike upoznati ovu izvrsnu književnu autoricu, njezino dosadašnje literarno stvaralaštvo i porazgovarati s njom o njenim prošlim, sadašnjim i budućim autorskim ostvarenjima, uspjesima i planovima.

Pridružite nam se u četvrtak u Dnevnom boravku Rojca i pozdravite zajedno s nama našu Snele koja kad zatvori oči vidi modro…

Ovaj program u organizaciji Saveza udruga Rojca realiziran je uz sufinanciranje Zaklade kultura nova i Ministarstva kulture i medija RH.

O autorici:

Snježana Vračar Mihelač je rođena u Puli. Poeziju i kratku prozu je počela pisati na radionicama pod mentorstvom Lidije Dimkovske i u organizaciji Kulturnog Centra Danilo Kiš iz Ljubljane, 2019. godine. Od 2020. godine objavljuje u regionalnim časopisima, internetskim portalima i neovisnim zinovima: Enklava, Fantom slobode, Ajfelov most, Strane, Ekran, LUD Literatura, The Split Mind, Koraci, Književni elementi, Afirmator, Život, Astronaut, Paralele, Libartes, ARS, Balkanski književni glasnik, Odvalimo SE Poezijom, Čitajmi, Čovjek-Časopis, Monstruma i drugima. Radovi su objavljeni u dvojezičnom zborniku Biće bolje / Bo že ( Kulturni Centar Danilo Kiš, Ljubljana, 2019), zborniku 52. natječaja Susret riječi 2021, elektronskom zborniku Bludni stih, zbirci i multidisciplinarnom projektu poezije, proze, transparenata i grafita otpora “Beseda upora”, NON-GRUPA, Ljubljana, 2022. Poezija joj je uvrštena i u trotomnu antologiju ZaNa III poetry book, zbornik Susreta riječi Bedekovčina 2023., te zbornik Tanane revolucije, Kontrast izdavaštva 2023. godine. Njen rukopis Visoke vode pohvalilo je Prosudbeno povjerenstvo Književne nagrade Drago Gervais za 2019. godinu, dok je rukopis Srce na baterije dobio istu pohvalu 2023. godine. U sklopu tribine “Književni petak” i natječaja “Zagrebu – riječju i slikom”, nagrađena je njena kratka priča, a ista je dobila i zlatno priznanje 42. Državnog susreta manjinskih autorica i autora “Sosed tvojega brega 2020-2021”. Rukopis Kad zatvorim oči vidim modro, pobijedio je na VIII Presingovom konkursu za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama i koncem 2022. godine izašao kao njen literarni prvenac. Pjesma Kad zatvorim oči vidim modro u prijevodu Natalije Milovanović je osvojila nagradu Pesmomatovog natječaja (poetska mašina), te je uvrštena u “Pesmomatovu” antologiju, Ljubljana 2023. Pjesme su joj nagrađene u sklopu međunarodnog natječaja Zana Literature Festival III. 2023. Poema Pozdrav s oslobođenog teritorija osvojila je 3. nagradu 54. književnog natječaja „SUSRET RIJEČI BEDEKOVČINA 2023“. Dobitnica je prve nagrade Ulaznica za poeziju 2023. Tekstovi su joj prevedeni na slovenski, engleski, makedonski i albanski jezik. Živi i radi u Ljubljani.

Odgovori

Pin It on Pinterest