Za Grad Pula – Pola i urbano područje Pule osigurano 33 milijuna eura

Trenutno je u provedbi niz projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima u vrijednosti preko 60 milijuna eura, a očekivanja provedbe u skorijoj budućnosti su privlačenja preko 150 milijuna eura.

U Šibeniku je održano svečano potpisivanje i uručivanje Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja za novo financijsko razdoblje kojeg je u ime Urbanog područja Pul potpisao i primio gradonačelnik Grada Pula – Pola Filip Zoričić kao čelnik grada središta Urbanog područja Pula.

„Izuzetno sam zadovoljan što sam u sklopu novog ITU razdoblja, a nakon detaljne pripreme ove dvije godine, potpisao 33 milijuna eura za Puljštinu, od čega gotovo 20 milijuna eura za Pulu, za obnovu kupališta Stoja, Inovacijski centar na Valelungi, novi park Pragrande, obnovu Rojca i biciklističke staze“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Temeljem potpisanog Sporazuma kojeg su uručili Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Šime Erlić, Urbanom području Pula namijenjeno je 33 milijuna eura za sljedeće projekte:

  1. Uređenje kupališta Stoja (Grad Pula – Pola)
  2. Rekonstrukcija i dogradnja  konjičkog centra sportsko – rekreacijske namjene (Općina Barban)
  3. Društveni centar Rojc (Grad Pula – Pola)
  4. Uvođenje Park & Ride sustava u gradu Puli (Pulapromet d.o.o. i Pula parking d.o.o.)
  5. Uspostava multifunkcijskog centra (Općina Ližnjan – Lisignano)
  6. Izgradnja zgrade poduzetničkog inkubatora u Marčani (Općina Marčana)
  7. Sport point – Integrirani projekt ulaganja u sportsku infrastrukturu Urbanog područja Pula (Općine Svetvinčenat, Fažana i Marčana)
  8. Obnova povijesnog centra naselja (Općina Barban)
  9. Rekonstrukcija i dogradnja Kapucinskog samostana u Vodnjanu (Grad Vodnjan – Dignano)
  10. MMC Cave Romane (Općina Medulin)
  11. Razvoj biciklističke infrastrukture Pula, Medulin, Premantura (Grad Pula – Pola, Općina Medulin)
  12. Pulski inovacijski centar – PIC (Grad Pula – Pola)
  13. Uređenje zelene zone Pragrande (Grad Pula – Pola)

Dodjela sporazuma kruna je dugotrajnog predanog rada od izrade Strategije razvoja Urbanog područja Pula preko predlaganja projekata i na kraju provedene prioritizacije u skladu s kriterijima i metodologijom za odabir određenim od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

U Šibeniku je predstavljeno i Urbano područje Pula te 13 projekata koji se u sljedećem programskom razdoblju planiraju financirati kroz ITU mehanizam u okviru alokacije od 33 milijuna eura. Tim se projektima naglašava usmjerenost ka poduzimanju aktivnosti kojima će se ostvariti strateški razvojni ciljevi i na taj način Urbano područje Pula pretvoriti u prostor visokog životnog standarda, dostupnih sadržaja, širokih mogućnosti zaposlenja te prostor zelenog, čistog i održivog okoliša. Spomenuti projekti će učiniti naše urbano područje zelenijim, uključivijim, povezanijim i bogatijim za kvalitetnu poduzetničku infrastrukturu, te će se ujedno učvrstiti veza među jedinicama lokalne samouprave našeg urbanog područja i omogućiti ravnomjeran policentrični razvoj. Istovremeno, ulaganjem u obnovu i revitalizaciju kulturno – povijesne baštine očuvat će se vrijedni lokaliteti i objekti, povećati estetska vrijednost prostora, osigurati održivost povijesnih spomenika te povećati kvaliteta života stanovništva.

Osim ITU projekta, u ime Grada Pula-Pola trenutno jeprijavljeno 13 projekata na nacionalna ili EU sredstva, u ukupnom iznosu projekata od oko11.4 milijuna eura od čega se očekuju nepovratna sredstva u iznosu od skoro 8.3 milijuna eura.

Grad Pula-Pola u provedbi, osim ITU projekata, trenutno ima 15 projekata u ukupnoj vrijednosti projekata 5.4 milijuna eura, sufinancirano iz bespovratnih sredstava (nacionalna i EU sredstva) u iznosu od oko 4.4 eura što predstavlja preko 80 posto sufinanciranja.

Ukupno gledajući, trenutno je u provedbi niz projekata sufinanciranih bespovratnim sredstvima u vrijednosti preko 60 milijuna eura (EU i nacionalna sredstva), a očekivanja provedbe u skorijoj budućnosti su privlačenja preko 150 milijuna eura.

Projekt „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“ osvojio je 3. mjesto u izboru za najvažnije projekte iz prethodnog programskog razdoblja bez kojih ne možemo zamisliti Hrvatsku. Izbor je rezultat ankete građana koju je provela Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata EU u sklopu svoje kampanje „Bez kojeg EU projekta ne možete zamisliti Hrvatsku?“. U proteklom razdoblju u Hrvatskoj je provedeno preko 1200 projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija od kojih svaki na svoj način doprinosi lokalnom i regionalnom razvitku. Priznanje za projekt „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“ preuzeo je gradonačelnik Grada Pula – Pola Filip Zoričić.

„Projekt Malog rimskog kazališta je, zahvaljujući ravnatelju Arheološkog muzeja Darku Komši i timu, proglašen trećim EU projektom u Hrvatskoj, nakon Pelješkog mosta i obnove voznog parka HŽ-a, kao projekt „Bez kojeg je Hrvatsku teško zamisliti“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić ujedno podsjetivši kako je u Malom rimskom kazalištu počelo Pulsko kulturno ljeto.

Odgovori

Pin It on Pinterest