U Puli predstavljen Coming Out Museum

Vanja Brajković – Foto

Nakon svojevrsne pretpremijere i predstavljanja koje se održalo u sklopu godišnje konferencije  Međunarodnog komiteta etnografskih muzeja pri ICOM-u, jučer, točno u podne, u Galeriji Cvajner predstavljen je Coming Out Museum, zajednički projekt udruge Proces i Etnografskog muzeja Istre. Web lokaciju muzeja i njegovu virtualnu kolekciju predstavili su autori projekta Mario Buletić, muzejski savjetnik iz Etnografskog muzeja Istre i Jan Franjul iz udruge Proces.

„Suradnja između muzeja i Procesa započela je prije gotovo godinu i pol kada se u Pazinu realizirala izložba plakata „Tolerancija“. Uz izložbu smo organizirali i panel diskusiju na kojoj smo razgovarali o važnosti uspostavljanja suradnje između institucija, muzeja i organizacija civilnog društva. Jedan od sudionika bio je i Jan. Nakon panela odlučili smo se na suradnju te krenuli u osmišljavanje zajedničkog projekta.“ – rekao je Mario Buletić.

Prvi korak suradnje ostvaren je kroz novi muzejski program Kontakt zona čiji je cilj dati doprinos politikama i inicijativama koje progovaraju o temi socijalne inkluzije, o pitanjima nejednakosti te društvene i kulturne ravnopravnosti kroz društveno angažiranu muzejsku praksu.

„U prvoj fazi projekta težili smo stvaranju povjerenja, ljudskih i profesionalnih temelja za osmišljavanje idejnog i operativnog okvira projekta. Tadašnji glavni cilj bila je realizacija izložbe na temelju provedenih istraživanja, dokumentacije i prikupljanja građe. Istraživanje je provedeno među članovima zajednice, a ovakav suradnički pristup temeljna je značajka svih faza projekta.“ – dodao je Mario Buletić.

Jan Franjul iz udruge Proces u uvodu je istaknuo važnost ostvarivanja suradnje između organizacija civilnog društva i institucijama, te  dodao kako upravo takvi programi omogućuju obje strane da se dodatno educiraju i jačaju svoje kapacitete.

„Projektom smo od samoga početka htjeli materijalizirati života i identiteta pripadnica_ka LGBTIQ+ zajednice. Inicijalnim istraživanjem, razgovorima o procesima coming outa, prepoznali smo univerzanlost u pričama. Onda smo odlučili te priče materijalizirati predmetima čije su biografije okidači sjećanja na važne i prijelomne trenutke coming outa i prihvaćanja.“ – kazao je Jan Franjul.

Provedbom projekta od organiziranja izložbe nastala je ideja kreiranja virtualne platforme kojom bi se širem broju ljudi omogućilo da se samostalno uključuje i sudjeluju u projektu.

„Coming Out Museum kao virtualna platforma omogućava svima da postanu dio ovoga kolaborativnoga procesa, da svojim predmetima i pričama obogate naš fundus i postanu dio ovoga kolaborativnoga procesa, da svojim predmetima i pričama obogate naš fundus i postanu dio materijalne LGBTIQ+ baštine, te da se upoznaju s drugim pričama i životima.“ – dodao je Jan Franjul.

Coming Out Museum koji se trenutno nalazi na virtualnoj lokaciji, na stranici come.lgbt tako predstavlja prvi korak u kreaciji putujuće izložbe koja bi omogućila svima da se uživo susretnu s pričama i na određeni način spoznaju da svi zapravo prolaze kroz procese upoznavanja sebe, prihvaćanja sebe, ali i teže prihvaćanju od strane zajednice i šireg društva. Prva pop-up izložba Coming Out Museuma održat će se u Puli u lipnju 2024. godine, kao dio programa kojim se obilježava Mjesec ponosa.

Autori projekta istaknuli su važnost usmjeravanja prema dvije ciljane skupine. Pripadnicama i pripadnicima LGBTIQ+ zajednice kao sukreatorima postava muzeja, ali i prema široj javnosti kojoj fundus priča i predmeta služi kao ilustrativan uvid u cjeloživotni proces coming outa, te ih potiče na prihvaćanje LGBTIQ+ osoba iz vlastitog okruženja.

Predstavljanje je zaključeno zahvalama svima koji su dosad donirali svoje predmete i priče, suradnicama_ima, članicama udruge Proces, i web dizajnerima iz Studia Netopir, te pozivom autora široj publici, pripadnicima i pripadnicama LGBTIQ+ zajednice, da posjete virtualni muzej na web stranici come.lgbt, ali i da se uključe i fundus obogate svojim predmetima i njihovim biografijama.

Odgovori

Pin It on Pinterest