Na Mornaričkom groblju obilježena 109. godišnjica pogibije  trojice francuskih mornara

Polaganjem vijenaca na Mornaričkom spomen groblju danas, 20. prosinca 2023. godine obilježena je 109. godišnjica pogibije trojice francuskih mornara s podmornice Curie, koja je dogodila na današnji dan 1914. godine u pulskoj luci. Na pulskom Mornaričkom groblju sahranjena su dvojica francuskih mornara Pierre Chaillez i Maria Angelus Lebon.

U ime Grada Pule polaganju su prisustvovali predsjednica Gradskog vijeća Marija Marković Nikolovski, zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul i p.o. pročelnica Službe Gradonačelnika i Gradskog vijeća Iva Matanović.

Događaju su se odazvali i veleposlanik Francuske Nj. E. g. Fabien Fieschi te veleposlanik Austrije NJ. E. g. Josef Markus Wuketich sa izaslanstvima te direktor komunalnog poduzeća Monte Giro Darko Bijelić.

„Gradu Puli je izuzetna čast što su na današnje obilježavanje došli veleposlanici Francuske i Austrije sa svojim izaslanstvom, predstavnici dviju država koje su bile na suprotnim stranama u Prvom svjetskom ratu, a koje danas ovim činom šalju poruku mira. Mogu najaviti da su već započeli dogovori za obilježavanje 110. obljetnice pogibije francuskih mornara koje će se održati iduće godine i da ćemo zajedno obilježiti taj događaj. Nadam se da je ovo početak trajnijeg obilježavanja datuma zajedničke povijesti, ali i razvijanja nekih novih suradnji kako s veleposlanstvima tako i s dvjema državama“, rekao je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul.

U prigodnom obraćanju veleposlanik Francuske Nj. E. g. Fabien Fieschi istaknuo je kako su s velikom emocijom i dubokim poštovanjem danas stigli u Pulu kako bi obilježili smrt dvojice francuskih mornara koji su izgubili živote 20. prosinca 1914. godine od strane Austro-ugarske mornarice.

„Naša zajednička prošlost je složena, ali unatoč tome, ne bi nas trebala razdvajati, nego pomoći nam da izgradimo zajedničku viziju budućnosti u kojoj različite države zajedno rade kako bi sačuvale mir i stabilnost.Želim izraziti veliku zahvalnost Gradu Puli na dobrodošlici i organizaciji obilježavanja, Monte Giru za održavanje spomenika i cijelog groblja te austrijskom veleposlaniku na dolasku i podršku ovom obilježavanju“, rekao je francuski veleposlanik Fieschi.

Veleposlanik Austrije NJ. E. g. Josef Markus Wuketich u prigodnom obraćanju kazao je kako je vrlo počašćen što je na obilježavanje pozvan od strane francuskog kolege.

„Ovim činom pokazujemo pravi europski duh. Znamo se suočiti s tamnim poglavljima naše prošlosti i ujedno iz pretvoriti u prijateljstvo. Tu poruku želimo danas poslati svijetu“, naglasio je  veleposlanik Wuketich.

U sklopu današnje komemoracije upriličeno je i svečano otkrivanje ploče budući da je Mornaričko groblje uvršteno u Europsku rutu značajnih groblja.

Veleposlanike Francuske i Austrije sa izaslanstvima potom je u Komunalnoj palači ugostio gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

„Zahvaljujem na vašem dolasku na prvo obilježavanje ove važne obljetnice iz naše zajedničke povijesti. Želja nam je da iduće godine, 110. obljetnicu pogibije mornara prigodno obilježimo u Puli. U našem ste gradu uvijek dobrodošli“, poručio je gradonačelnik Zoričić te uvažene goste ujedno pozvao na obilježavanje Dana grada Pule te na ljetne programe u Malom rimskom kazalištu i Amfiteatru 2024. godine.

Gradonačelnik je tom prigodom goste upoznao i s projektima poput Pulskog inovacijskog centra, Coworkinga, obnovom Malog rimskog kazališta, a razgovaralo se i o inicijativi Grada Pule za uvrštenjem Arene na popis zaštićene kulturne materijalne baštine UNESCO-a. 

Odgovori

Pin It on Pinterest