Obilježena 77. obljetnica pogibije pulskih antifašista

U povodu 77. obljetnice pogibije pulskih antifašista Lina Mariania, Salgari Antonia i Lussi Maria danas su na spomen obilježje u Tršćanskoj ulici položeni vijenci na mjesto gdje su trojica radnika izgubili živote čuvajući strojeve tadašnjeg elektro mlina „Sansa“ koji su trebali biti odvezeni u Italiju.

U svojoj su namjeri radnici uspjeli jer 3. siječnja 1947. godine strojevi nisu odvezeni, ali su u sukobu s policijom, nažalost, dali svoje živote. Tom je prigodom osmero radnika bilo ranjeno, među kojima je i jedna žena.

Uz Udrugu antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, predstavnike Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, vijence su u ime Grada Pule položili zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić, a ispred Istarske županije voditelja Odsjeka za hrvatske branitelje, zdravstvenu zaštitu neosiguranih osoba i humanitarnu pomoć pri Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Milan Sekušak.

„Poštovani, u ime Grada Pule, gradonačelnika Filipa Zoričića i moje osobno, zahvaljujem vam na dolasku. Danas smo se okupili kako bismo se sjetili događaja koji se dogodio prije 77 godina te odali počast žrtvama – radnicima koji su izgubili živote čuvajući strojeve tadašnjeg elektro mlina „Sansa“, koji su trebali biti odvezeni u Italiju i u tome su i uspjeli. Na žalost, pritom su u sukobu s policijom izgubili svoje živote. Naša je dužnost ne zaboraviti ove događaje i prenositi ih budućim generacijama“, poručila je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

Milan Sekušak u ime Istarske rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo pozdraviti okupljene u ime župana Borisa Miletića i u svoje osobno.

„Danas smo se okupili ovdje kako bismo obilježili događaj koji je imao utjecaj ne samo na građane grada Pule već i na sve žitelje Istarske županije. Potreban je vremenski odmak kako bi određeni povijesni događaji dobili „svoje mjesto“, kako bismo mogli razumjeti njihovo puno značenje. Ujedno se prisjećamo i svih onih koju su dali svoje živote u izgradnju naše domovine. Neka im je vječna slava“, kazao je Sekušak.

Tajnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule Lovro Sangaleti u prigodnom je obraćanju okupljenima naglasio kako se obilježavanje ovog značajnog događaja s polaganjem vijenaca i prigodnom komemoracijom uspjelo održati do današnjeg dana s ozračjem dužnog poštovanja u organizaciji UAB-a, SIKD i Grada Pule.

„S dužnim pijetetom prisjećamo se ovog povijesnog trenutka obespravljenih radnika koji su dali svoje život za boljitak današnjice“, zaključio je Sangaleti.

Uz članove obitelji poginulih, minutom šutnje odana je počast stradalim radnicima, a u obilježavanju su sudjelovali tradicionalno, Puhački orkestar grada Pule i Zbor Praksa.

Odgovori

Pin It on Pinterest