Tjedni program u Kinu Valli

50. film Woodyja Allena, uzbudljivi “Ferrari” i klasik “Leon profesionalac“

U tjednu od 11. do 17. siječnja Kino Valli prikazuje 50. film slavnog Woodyja Allena “Udar sreće”, horor “Nešto je strašno u štali”, biografsku dramu “Ferrari” koja će biti i na programu „Matineje za umirovljenike“ te za najmlađe animirac “Ekipa iz džungle 2: svjetska turneja”. U programu “Propustili ste, pogledajte” prilika je pogledati “Ubojice cvjetnog mjeseca”, a europski projekt “Razigrano kino” donosi klasik “Leon profesionalac”

NOVI FILMOVI NA PROGAMU

“Udar sreće” jubilarni je 50. film u karijeri velikog redatelja Woodyja Allena! Premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji, dočekan je ovacijama publike i kritike. Radnja ove romantične komedije vrti se oko važne uloge koju sreća igra u našim životima. Fanny (Lou de Laâge) i Jean (Melvil Poupaud) na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom (Niels Schneider), svojim kolegom iz srednje škole, on ju doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje započnu viđati sve češće i sve se više zbližavati…

Horor redatelja Magnusa Martensa “Nešto je strašno u štali” priča je o američkoj obitelji koja ispunjava svoj san o selidbi nakon što je naslijedila kolibu u norveškim planinama. Nažalost, ovaj san dijele s jednim od lukavijih mitskih bića u nordijskom folkloru: zločestim vilenjakom iz štale. Patuljasti Djed Mraz pretvorit će život ove obitelji u pakao i muku. Kako bi preživjeli, pravila su jednostavna: bez jakog svjetla, bez glasnih zvukova i najvažnije od svega – uvijek moraju imati zdjelu kaše na Badnjak.

Biografska drama “Ferrari” nastala je prema knjizi Brocka Yatesa “Enzo Ferrari – The Man and the Machine” o talijanskom proizvođaču trkaćih automobila i poduzetniku Enzu Ferrariju te njegovim profesionalnim i osobnim borbama. Bankrot prijeti tvornici koju su on i njegova supruga Laura od temelja izgradili prije deset godina. Njihov nestalan brak razoren je gubitkom sina Dina godinu dana ranije. Ferrari se bori i na privatnom planu oko priznanja sina Piera kojeg je dobio s Linom Lardi. Osim toga, tu je i pritisak da se poveća proizvodnja automobila iako su u tijeku pripreme za opasnu kultnu utrku Mille Miglia koja se vozila od Brescie do Rima i natrag.

Uz uzbudljivog “Ferrarija” vrijeme će provesti i umirovljenici kojima je ovog mjeseca taj film na rasporedu za Matineju u utorak, 16. siječnja.

Animirana avantura za najmlađe “Ekipa iz džungle 2: svjetska turneja” vodi nas od Sjevernog pola do Dalekog istoka, prelazeći planine, pustinje i oceane, a junaci će daleko od svoje omiljene džungle morati pretražiti svijet u potrazi za protuotrovom za ružičastu eksplozivnu pjenu kojom je misteriozni super-zlikovac prekrio džunglu.

U programu “Propustili se, pogledajte” 17. siječnja prikazuje se kriminalistička drama Martina Scorsesea “Ubojice cvjetnog mjeseca”. Kultni američki redatelj u svom je novom filmu okupio provjerenu glumačku ekipu koju predvode oskarovci Leonardo Di Caprio i Robert De Niro. Glumica Liliy Gladstone nedavno je dobila Zlatni globus za najbolju žensku ulogu u tom filmu. Film prati seriju ubojstava unutar indijanskog plemena Osage u Oklahomi 1920-ih godina. Osage su postali najbogatiji narod na svijetu nakon što je na njihovom teritoriju pronađena nafta. Mnogi su ih zbog toga iskorištavali kako bi došli do novca, što je dovelo do niza ubojstava.

RAZIGRANO KINO: LEON PROFESIONALAC I KINO KVIZ

U sklopu europskog projekta “Razigrano kino / Playing Cinema” u petak, 12. siječnja od 18:40 Kino Valli prikazuje klasik Luca Bessona “Leon profesionalac” u kojem glume Gary Oldman, Jean Reno i Natalie Portman. Mathilda (Natalie Portman), dvanaestogodišnja Njujorčanka, živi tužan život s obitelji. Njezin otac čuva drogu za korumpirana policajca Normana Stansfielda (Gary Oldman) i jedina je svjetla točka u životu nesretne djevojčice njezin mlađi brat. Jednoga dana Stansfield i njegov tim osvete se njezinu ocu zbog nesuglasica i poubijaju cijelu obitelj. Preživjela je samo Mathilda koja nalazi utočište u stanu susjeda Leona (Jean Reno). Kada sazna čime se bavi njezin neobični susjed, zamoli ga da osveti njezina brata. Léon, koji nema iskustva s očinstvom i prijateljskim vezama, čini sve kako bi Mathilda izbjegla nevolje, ali bezuspješno. Prije projekcije Markom Rojnićem publici će predstaviti film.

Novo izdanje kino kviza održat će se u četvrtak, 18. siječnja, a ekipe zainteresirane za natjecanje u filmskom znanju mogu se prijaviti putem e-maila: prijava@pulafilmfestival.hr (naziv ekipe i broj članova – maksimalno 4).

FILMOVI ELVISA LENIĆA

U utorak, 16. siječnja od 19 sati prikazuju se dva dokumentarna filma redatelja Elvisa Lenića u povodu obilježavanja 80 obljetnica zločina koje su nacisti počinili u istarskim selima Bokordići i Gajana. Riječ je o filmovima “9. januar” i “Drug Ferlin”, a nakon projekcija slijedi razgovor s Igorom Šaponjom i Igorom Jovanovićem. ”Drug Ferlin” portret je nesvakidašnjeg vodnjanskog umirovljenika Antona Ferlina kojeg kamera prati u vrlo aktivnoj svakodnevnici ističući njegove generacijske, zavičajne i osobne posebnosti. Tako se slojevitim pristupom ističe i povezanost glavnog lika s mnogim aktualnim društvenim problemima i pitanjima – antifašizam, radništvo i kapitalizam, lokalni identiteti, obitelj i ideali, čovječnost i otuđenost. Film je to o sadašnjosti koja ne žali za prošlošću, o starosti ispunjenoj aktivnom svakodnevicom te o ljudskosti suprotstavljenoj divljem kapitalizmu. Film “9. Januar” vraća nas na taj datum 1944. kada fašisti dolaze u istarsko selo Bokordići. Pale kuće i ubijaju punoljetne seljake. Preživjeli stanovnici, koji su tada bili djeca, prisjećaju se tragične noći i svojim pričama rekonstruiraju sedam desetljeća staru priču.

IZLOŽBA NAJSLAĐIH NJUŠKI

Tijekom siječnja foaje Kina Valli domaćin je izložbi fotografija prekrasnih životinja. U suradnji s Udrugom Fido postavljena je izložba „Novogodišnje njuške“ koja donosi fotografije pulske autorice Ivane Vareško pred čijim su objektivom pozirale njuške bez doma. Cilj izložbe je povećati vidljivost i osviještenost prema napuštenim životinjama, odnosno pružiti im priliku za pronalaženje stalnog doma. U Kinu Valli nalazi se i kutija u koju možete ubaciti pokoji euro kako biste pomogli ovim divnim bićima i ljudima koji o njima brinu.

Odgovori

Pin It on Pinterest