Djeca i policijski službenici poslali poruku protiv vršnjačkog nasilja

Oko 600 sudionika utrke trčalo je danas u Puli u ružičastim majicama kako bi poslali poruku da vršnjačko nasilje nije prihvatljiv oblik ponašanja

U Puli je danas održana već tradicionalna ”ružičasta ” utrka policijskih službenika i učenika petih razreda pulskih osnovnih škola, kojom se obilježava Dan ružičastih majica, odnosno Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=pulskasvakodnevnica&set=a.938360681006502&locale=hr_HR

Naime, Dan ružičastih majica obilježava se diljem svijeta posljednje srijede u veljači. Ideja o obilježavanju tog dana pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja. Naime, dječak koji je došao u školu u ružičastoj majici ne bi li podržao svoju bolesnu majku, postao je žrtva nasilja. U znak podrške tom dječaku, njegovi školski kolege također su odjenuli ružičaste majice, a njihova poruka protiv nasilja uskoro je poprimila globalni karakter. U Hrvatskoj je od 2017. godine taj dan proglašen Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ove godine pulska utrka, koju organiziraju Policijska uprava istarska i Grad Pula, okupila je rekordan broj sudionika. Čak 600 učenika i policijskih službenika, kojima su se pridružili i djelatnici Grada Pule, otrčalo je krug pulskim ulicama i prenijelo poruku kako je vršnjačko nasilje neprihvatljivo ponašanje na koje moramo reagirati svi zajedno kao društvo.

Samoj utrci prethodile su radionice u školama, na kojima su profesori učenike upoznali s vrstama vršnjačkog nasilja, odnosno oblicima neprimjerenog ponašanja te su zajedno izradili radove protiv nasilja, koji su se izložili na Trgu Portarata kao dio scenografije, gdje se izvodio i prigodan glazbeni program djece iz Studija glazbene kreativnosti ”Čarobna frula”. Prije početka utrke podršku svim sudionicima dali su načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić.

”Draga djeco, lijepo vas je vidjeti u ovako velikom broju u ružičastim majicama.  Danas smo u ružičastom i mi odrasli kako bismo svi zajedno poslali jasnu poruku iz Pule – NE vršnjačkom nasilju, NE sukobima, NE ogovaranju, NE ruganju, NE isključivanju. Poštujte svoje vršnjake i nemojte raditi nešto što ne biste željeli da  drugi rade vama. Budite dobri kolege i prijatelji i pomozite onima koji trebaju pomoć. Ako primijetite nasilje, recite to odrasloj osobi. Reagirajte kako bismo zajedno pomogli djetetu koje je žrtva”, poručio je djeci načelnik Klabot.

https://youtube.com/watch?v=no5436KEeDs%3Fsi%3Df325vxDNVaSmyWoN

Prošle godine na području Policijske uprave istarske evidentirana su 72 kaznena djela s elementima vršnjačkog nasilja, što je porast u odnosu na godinu dana ranije.  Kako je rekao načelnik policijske uprave, porast broja kaznenih djela ukazuje da je javnost postala osvještenija na problem vršnjačkog nasilja i da se takvi događaji više ne smatraju bezazlenom dječjoj igrom, već se sve više prijavljuju od strane roditelja i obrazovnih institucija. Rezultat je to brojnih preventivnih aktivnosti koje policija provodi tijekom cijele godine – od edukacija u školama, organizacije radnih sastanaka i okruglih stolova za sve mjerodavne institucije, ali i direktnog kontakta s građanima.

”Danas je sve učestalije nasilje koje se događa u virtualnom svijetu, a koje se odnosi na vrijeđanje i omalovažavanje. Djeca ponekad nisu ni svjesna da nekim svojim ponašanjem štete drugom djetetu. I stoga ih nastojimo osvijestiti i upozoriti na ponašanje, a isto tako potaknuti da ne budu samo nijemi promatrači nasilja, već da reagiraju i prijave svaki oblik nasilja”, istaknuo je načelnik policijske uprave.

Nakon što je i posljednji natjecatelj ušao u cilj, sudionici utrke nastavili su druženje uz topli čaj i fritule. Svoju podršku ovoj manifestaciji dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja, koje je omogućilo priopćavanje javnosti autorskih glazbenih djela, bez naplate autorske naknade. 

Što učiniti ako si žrtva ili svjedok nasilja:

  • Ako te netko zlostavlja, nemoj šutjeti i trpjeti!
  • Ostani smiren i ne pokazuj strah.
  • Makni se što prije od napadača ili izazivača.
  • Nikad na nasilje ne uzvraćaj nasiljem.
  • Ako se bojiš, pozovi prijatelje da budu blizu tebe.
  • Povjeri se odrasloj osobi – nisi ”tužibaba” ako prijaviš nasilje.
  • Upamti: nisi kriv za to što ti se događa!
  • Ne daj da te nagovore da sudjeluješ u nasilju prema drugima ni kad se radi o ruganju.
  • Kad vidiš zlostavljanje, odmah reci odraslima u koje imaš povjerenja.
  • Ako vidiš da nekoga stalno gnjave, pokaži mu da si na njegovoj strani i sprijatelji se s njim. 

Što učini ako je vaše dijete žrtva nasilja?

  • Ostanite smireni i strpljivi – ne reagirajte impulzivno!
  • Saslušajte svoje dijete i vjerujte mu.
  • Nemojte kritizirati dijete niti ga okrivljavati.
  • Ne potičite dijete na osvećivanje.
  • Pokažite djetetu da vam je stalo do njega i da želite uspješno riješite problem.
  • Ohrabrite dijete i naučite ga kako da se zauzme za sebe.
  • Pomozite djetetu da upozna nove prijatelje i da razvija svoje pozitivne osobine.
  • Ukoliko je potrebno, potražite pomoć stručnjaka.
  • Obavijestite o događaju odgovornu osobu u školi i tražite da vam kaže što će škola poduzeti. 

Bez obzira o kavom se obliku nasilja radilo, kada ga vidimo, potrebno je reagirati  i zaustaviti ga jer našu pomoć trebaju, kako dijete koja trpi nasilje, tako i dijete koje koristi nasilje. O svim slučajevima nasilja, pogotovo kada je riječ o djeci, žurno obavijestite policiju na broj 192.

Odgovori

Pin It on Pinterest