Izložba Katalog elektro-entiteta

29. 2. – 29. 3. 2024. 

Galerija Novo

Kustosi: Deborah Hustić i Damir Prizmić

Udruga Metamedij i Radiona (Zagreb) pozivaju vas na otvorenje izložbe Katalog elektro-entiteta koje će se održati u četvrtak, 29. veljače u 20:00 sati u galeriji Novo, na adresi Laginjina 7. 

Koliko često ljudi govore o umjetnosti i znanosti kao da su dvije potpuno različite stvari, bez ikakve međusobne veze. Umjetnik je emotivan, misle oni, i koristi se samo svojom intuicijom. On sve vidi odjednom i ne treba mu razum. Znanstvenik je hladan, misle oni, i koristi se samo razumom. On pažljivo argumentira korak po korak, i ne treba mu mašta. To je sve pogrešno. Pravi umjetnik je prilično racionalan kao i maštovit i zna što radi. Ako to ne učini, njegova umjetnost trpi. Pravi znanstvenik je prilično maštovit, kao i racionalan, i ponekad skače prema rješenjima koja razum može slijediti samo sporo. Ako to ne učini, njegova znanost trpi.

– Isaac Asimov

Izložba Katalog elektro-entiteta drugi je dio projekta Titraji, algoritmi i strojevi, a bavi se hibridnim umjetnostima i maker kulturom kroz prizmu aktivne interakcije s tehnologijom kojom se Radiona.org po prvi puta predstavlja publici u Puli. 

Članovi Radioninog kolektiva koriste tehnologiju kao jezik za izražavanje ideja i kontinuiranu razmjenu mišljenja u formi interakcije i participacije s posjetiteljima izložbe. Elektro-entiteti dolaze iz računalnog i strojnog svijeta kao potomci mehaničkih nevjesti Marschalla McLuhana na koje se kolektiv pozivao u prethodnim serijama, nastajući kao plod suradnje između tehnologa i umjetnika. Radionina kolekcija radova razvijana je kroz niz godina te uključuje imaginarij karakterističan za teritorije hibridnih umjetnosti koje povezuju tanke linije su-kreacije između različitih interdisciplinarnih područja i načina na koji posjetitelji interpretiraju tehnološku stvarnost. 

Otpor prema tehnologiji u današnje je doba potpuno besmislen, čak i kontraproduktivan. Ono što svakako ne gubi smisao, jest način na koji promatramo tehnološke pojave, kako ih demistificiramo, propitujemo, su-stvaramo i ubacujemo u vlastiti prostor i proces promišljanja: kao artefakt, uređaj, pomagalo, igračku, entitet, stroj, mašinu ili zvijer. Kako bismo bolje razumjeli pojave i entitete koje stvaramo kroz različita digitalna i elektronička sučelja, potrebno je komunicirati s istima specifičnim programskim jezicima i protokolima, sastavljati ih ili rastavljati te ponovno preslagivati sa svrhom razumijevanja procesa stvaranja i onog što se zbiva pred nama. Naš se odnos s tehnologijom stvara i u zrcaljenju nas samih u načinima na koji ju osmišljavamo, stvaramo, koristimo ili uništavamo. Ono je svakako zrcalo nas samih, civilizacije i stanja društva. 

Izložbom Katalog elektro-entiteta Radiona.org donosi presjek umjetničkih i tehnoloških pristupa, radnih procesa, rješenja i radova nastalih kroz niz godina u kreativnom i tehnološkom labu Radione, kao i recentne radove kojima se kolektiv bavi u kontekstu hacker/maker kulture te STEAM koncepta promišljanja kulturne povijesti inovacija. Ovo je poziv na igru, pravo na pokušaj i pogrešku, uranjanje u jednostavnost digitalne i analogne binarnosti tehnoloških sučelja, nespretnost, tehnološku nostalgiju, digitalnu empatiju i pokušaj stvaranja novih odnosa s tehnologijom. 

Sudjeluju: Dimitra Barouta, Igor Brkić, Paula Bučar, Davor Cihlar, Zvonimir Domazet, Deborah Hustić, Davor Jadrijević, Sandra Maglov, Goran Mahovlić, Marvin, Mario Pavlić, Daniel Pikutić, Damir Prizmić, Tomislav Tukša, Aleksandar Vojnić, Ivor Vračević

Inozemni autori: Akafugu.jp, Invader, Koen van Gilst, Mitch Altman, Marc Dusseiller, KenKenMkIISR, Constanza Piña, Matt Sarnoff, Alex Randolph, Paul Tas – Error Instruments, Alwin Weber, Chris Knight. 

Dizajn: Oleg Šuran

Organizator:

Radiona 

Partner:
Metamedij i galerija Novo

Podržali:

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada Kultura nova, Grad Pula i Istarska županija

Odgovori

Pin It on Pinterest