Grad Pula sudjeluje u eko projektu Od izvora do mora

Akcija potiče čišćenje okoliša i urbano pošumljavanje

Grad Pula-Pola prijavio se na natječaj projekta Od izvora do mora 2024., koji potiče akcije čišćenja okoliša i dodjeljuje sredstva za urbano pošumljavanje. Ove godine u projektu sudjeluje 30 gradova svrstanih u tri kategorije: mali, srednji i veliki.

U svakoj kategoriji, pobjednički grad osvaja iznos od 15 tisuća eura za nabavku stabala koja će biti posađena na lokacijama koje su navedene u prijavi.

Pobjednik natječaja je onaj grad koji u akciji sakupi što više ambalažnog otpada i u tu akciju uključi najveći broj volontera. Prema uvjetima natječaja sakupljanje otpada vrši se uz pomoć nevladine organizacije odnosno udruge građana, koju predlažu gradovi uz dogovor s organizatorima. Ove će se godine, u suradnji s Ronilačkim klubom Meduza, eko akcija održati 1. lipnja povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja. Akcija čišćenja je jednodnevna i može trajati najduže osam sati, uz napomenu da u akciji čišćenja ne smiju sudjelovati djeca mlađa od 13 godina.

Grad Pula se kod odabira lokacija za urbano pošumljavanje vodio činjenicom da je uspostava zelenog prstena duž glavnih prometnih pravaca prometnica jedan od prioriteta, koji je definiranim strateškim dokumentima svih razina, Strategijom zelene urbane obnove Grad Pula-Pola do 2030. i Programom ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja za Grad Pula-Pola.

Osim funkcionalne uloge odjeljivanja intenzivnog prometa od pješaka, planirani će novi drvoredi odnosno nove zelene površine dodatno podignuti ambijentalnu vrijednost prostora kao i naglasiti ulogu stabala u povećanju količine kisika, utjecati na smanjenje toplinskih otoka, smanjenje CO2 uslijed velike količine automobila koje prolaze prometnicima, doprinijet će zasjenjivanju opločenih površina krošnjama kao i smanjivanju temperaturne razlike i ugodnijem korištenju pješačke površine te poboljšati mikroklimu i stvoriti ljepši, kvalitetniji i ugodniji prostor.

Projekt „Od izvora do mora“ je 2018. godine pokrenula Coca-Cola u suradnji s Vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva. Projektu se 2021. godine kao partner pridružio Jutarnji list, 2022. godine Konzum, a od 2023. godine i Udruga gradova. Podršku projektu dali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fakultet šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba.

U kategoriji velikih gradova, u koju spadaju gradovi s više od 35 tisuća stanovnika, sudjeluju Karlovac, Rijeka, Zadar, Pula – Pola, Osijek, Velik Gorica i Dubrovnik.

Odgovori

Pin It on Pinterest