Camino south Istria – otvorenje Camino rute južne Istre 4. svibnja 2024.

Posljednjih godina uz ostale zemlje i Hrvatska se ucrtala na kartu svjetskih hodočasničkih ruta te će se tako uz postojeće Camino rute pridružiti i ruta Camino južne Istre koja je  nastala kao zajednički proizvod klastera južne Istre odnosno turističkih zajednica gradova Pule i Vodnjana te općina Fažana, Ližnjan, Medulin i Marčana.

Camino ruta južne Istre pokriva 193 km i  teritorijalno prolazi kroz 2 grada i 4 općine te će biti privlačan motiv za dolazak i višednevni boravak na području Južne Istre posebice prije i poslije glavne turističke sezone.

U 2022. godini projekt je prvi put apliciran na natječaj HTZ-a za dodjelu potpore iz Fonda za udružene turističke zajednice za što je vijeće HTZ-a dodijelilo sredstva u iznosu od 13.273,00 EUR dok je u 2023. godini  u sklopu istog natječaja dodijeljeno 20.000,00 EUR. Sredstva su se namjenski utrošila za izradu prometnog elaborata, označavanja staza, izradu vizuala, fotografija, camino putovnica, pečata i compostela.

Camino ruta realizirala se na inicijativu i u suradnji sa Bratovštinom Sv. Jakova iz Samobora koja je 2017. godine postala dijelom istoimene Nadbratovštine iz Santiago de Compostela i certificirani je izdavač hrvatske hodočasničke putovnice koja je važeći dokument za hodočasnike na svim europskim rutama puteva Sv. Jakova.

Ruta će biti, kao i u ostatku Europe, označena jarko žutom stiliziranom školjkom, Jakovljevom kapicom, apliciranom na tamnoplavu podlogu, kao prepoznatljivim svečevim atributom te će biti  podijeljena u sedam hodočasničkih poglavlja, točnije sedam etapa kako bi se mogla proći u jednom tjednu, koliko je potrebno da se istinski doživi povijesna, kulturna, a posebice sakralna baština uronjena u impresivne prirodne ambijente i jedinstvene urbanističke cjeline južne Istre.

Svi koji se odvaže prijeći, odnosno prijeđu Camino rutu  dobit će hodočasničku putovnicu ili Credential del Peregrino, kao i službenu ispravu o realiziranom hodočašću, hodočasnički certifikat ili Compostelu, koje izdaje hrvatska Bratovština sv. Jakova.

Pečata ili vjerodajnica bit će 18 te će ih činiti karakteristični motivi i boje za lokalitet uz koji će se nalaziti. Hodočasnička putovnica i certifikat moći će se preuzeti u turističko-informativnim centrima svih turističkih zajednica Klastera i na drugim lokacijama koje su objavljene na web portalu dok će pečati biti razmješteni po Camino ruti.

Projekt ima veliku promotivnu prednost s obzirom da je dio svjetskih Camino puteva čime se njegov značaj valorizira kod svih dionika (ugostitelji, smještaj, trgovina i ostalih).

OTVORENJE RUTE:

Otvorenje Camino rute južne Istre planirano je u subotu  4. svibnja 2024. prelaskom staze od Vodnjana do Fažane. Okupljanje je u Vodnjanu, na Župnom trgu odnosno ispred crkve sv. Blaža u 13.30 sati dok je polazak predviđen u 14.30 sati. Staza je ukupne dužine od 12 km i prolazi pored crkve sv Jakova, parka kažuna, crkve sv. Mihovila, sv. Spirdon i sv. Stjepana u Peroju te uz šetnicu pokraj mora se nastavlja sve do centra Fažane gdje je planiran dolazak u 17.30 sati. Za sve sudionike organizirano je duž staze osvježenje vodom, a u Fažani okrijepa uz fritaju te prijevoz autobusima nazad do Vodnjana gdje su ostavljeni auti.

Za prisustvovanje pješačenju povodom otvorenju rute kako bi se dobio bon za okrijepu potrebno je izvršiti prijavu putem web stranice www.southistria.com gdje se ujedno mogu pronaći sve dodatne informacije na četiri jezika.

ADRIA CAMINO FESTIVAL:

Adria Camino Festival organizira Bratovština svetog Jakova – Hrvatska uz podršku klastera Južna Istra koji će se od 2. do 5. svibnja održati u Puli u Hotelu Park Plaza Histria.  Na festivalu će se održati razne radionice koje će prezentirati razne Camino destinacije, govoriti o pripremi za hodočašće, biti će i interaktivne radionice, ali i ekskluzivni prikaz novog Camino filma “The Way, My Way” Billa Benneta. Svi učesnici će također sudjelovati na otvaranju Camino staze južne Istre.

Odgovori

Pin It on Pinterest