ISTARSKA PRIKAZANJA: GOSTOVANJE BORISA SENKERA

Noć knjige u znaku kataklizme

U utorak, 23. travnja, u 20h Klub-knjižara Giardini 2 ugostit će Borisa Senkera, hrvatskog i pulskog akademika, kritičara, teatrologa i književnika. Senker će publici predstaviti svoju fantastičnu trilogiju „Istarska prikazanja“. U nizu kratkih scena, roman prati tisuće godina povijesti života na istarskom poluotoku.

Ova trilogija sadrži tri dramska teksta: “Istarske priče”, “Sanjari budućnosti” i “Sanjarova priča”. Trilogijom se tematizira prošlost Istre ugrađena u sadašnjost. Senker se u svojoj knjizi dotiče pojedinih povijesnih osoba poput cara Franje I., arhitekta Pietra Nobilea, arheologa Giovannija Carrare Polensisa, carice Sisi, mikrobiologa Roberta Kocha, viceadmirala Wilhelma Tegetthoffa, skladatelja Antonija Smareglie, pisaca Thomasa Manna, Arthura Schnitzlera i Jamesa Joycea te umjetnika Gustava Klimta, koje su utjecale na internacionalnu kulturnu geografiju Istre i Hrvatske. 

Akademik Boris Senker rođen je 1947. u Zagrebu. Od 1971. do umirovljenja radio je kao asistent, docent, izvanredni profesor te redoviti profesor na Katedri za teatrologiju u Odsjeku za komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dva puta bio je pročelnik Odsjeka te u dva mandata voditelj Poslijediplomskoga i doktorskoga studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Od 1990. radi i kao vanjski urednik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu.

Tijekom cijelog tjedna obilježavanja Noći knjige, Klub-knjižara nudit će popuste na knjige gostujućih autora, kao i druge odabrane naslove.

Vrata Kluba-knjižare otvorena su za posjetitelje svakog radnog dana od 9:00 do 20:00 sati, subotom od 9:00 do 14:00 sati, a na dan održavanja programa do ponoći.

Odgovori

Pin It on Pinterest