Zaklada Ana Rukavina i Valamar u Poreču organiziraju akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

Zaklada Ana Rukavina i Valamar organiziraju akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, koja će se održati u hotelu Valamar Diamant u Poreču, u dvorani Magnolija, u utorak, 28. svibnja, od 12 do 14 sati. Za sudjelovanje nije potrebna ranija najava dolaska, a Valamar će svima koji se odazovu na ovu akciju osigurati i obrok.  

Cilj ove akcije je pomoći dvogodišnjem dječaku koji živi na području Poreštine, ali i svim oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem. Upravo transplantacija matičnih stanica pruža nadu u izlječenje mnogih teških i po život opasnih bolesti.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar, a proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar, koji je dio Svjetskog registra matičnih stanica, prvi je korak koji je potrebno napraviti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Za njegovu provedbu zaslužna je upravo Zaklada Ana Rukavina. Postupak doniranja matičnih stanica je bezbolan i može se odraditi na dva načina – putem periferne cirkulacije ili putem koštane srži.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra upisano 64.969 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Više informacija o cjelokupnom procesu dostupno je na službenoj stranici Zaklade Ana Rukavina.

Odgovori

Pin It on Pinterest