Održan 1. sastanak partnera na EU projektu CYROS

 Istarska županija je započela s provedbom EU projekta CYROS – Implementation, in the Programme area, of the EUSAIR flagship and crosspillar project idea Adriatic Ionian CYcle ROute for Sustainable tourism, u ulozi projektnog partnera. Vodeći partner projekta, Regija Friuli-Venezia Giulia, osmislio je projektni prijedlog zajedno s partnerima te ga prijavio na program prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2021-2027, u okviru kojeg je i odobren za sufinanciranje.

Ovog tjedna je u sjedištu Regije Friuli-Venezia Giulia, održan 1. partnerski sastanak (Kick-off) na kojem su prisustvovale sve partnerske institucije, a prisutnima se, u ime domaćina, uvodno obratila pročelnica za infrastrukturu i razvoj Cristina Amirante.

Glavni cilj projekta CYROS, u kojem sudjeluju partneri iz Italije (regije Puglia, Abruzzo i Marche) i Hrvatske (Istarska, Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija) je trasirati jadransko-jonsku biciklističku rutu, čime bi se promicala održiva mobilnost i održivi turizam, a ujedno i poticala multimodalnost na nacionalnoj i regionalnoj razini. U tu svrhu, uz definiranje biciklističke rute, ponudit će se mogućnost za kombiniranja putovanje biciklom na autobus, vlak i brod. Friuli-Venezia Giulia i Istarska županija povezat će se tako autobusnom linijom s mogućnošću prijevoza bicikala, od čega će koristi imati i korisnici biciklističke trase Parenzana. Nadalje, organizirat će se niz edukacija i radionica prekograničnog karaktera na temu planiranja i projektiranja biciklističkih staza, kao i poticanja razmjene dobrih praksi s partnerima.

Projekt je formalno započeo 1. ožujka i trajat će 30 mjeseci, s ukupnim proračunom od 2,75 milijuna eura, od čega će 2,2 milijuna sufinancirati Europski fond za regionalni razvoj (ERDF). Proračun Istarske županije iznosi 370.000,00 eura.

Odgovori

Pin It on Pinterest